szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap befejeződik az idei szezonális vihar-előrejelző és viharjelző szolgáltatás a Balatonon és a Velencei-tavon; az összesítések szerint az üdülőövezetekben több volt a viharos nap, a Balatonnál lehullott csapadék pedig 60-95 százalékkal meghaladta a sokéves átlagot - derült ki az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményéből.

A viharjelzést a Balaton körül 29, a Velencei-tónál 2 fényjelző lámpaegység végzi vasárnapig, amelyhez a Balatonnál még 18 mobil fényjelző is hozzájárul. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vihar előrejelző szolgálatot üzemeltet ezek meteorológiai kiszolgálására. A viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja, míg az üzemeltetési feladatokat a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (www.rsoe.hu) látja el.

A katasztrófavédelem az idén is fokozottan felügyelte a rendszer üzemeltetését, a vihar okozta károkat elhárította, így a rendszer a teljes viharjelzési időszakban biztonságosan üzemelt. A viharjelzések és a balatoni időjárási előrejelzések az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumában készültek és operatív módon jutottak el a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz, a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatához és további megrendelőkhöz, egyebek közt a Balatoni Hajózási Részvénytársasághoz. A nagyobb vitorlásversenyek, illetve tömegrendezvények meteorológiai biztosítása ugyancsak az obszervatóriumból történt.

Az elmúlt szezonban a vízirendészet munkatársai 98 alkalommal 198 fürdőzőt, vagy hajózót mentettek ki a vízből. A viharjelzés működése alatt öten fulladtak a Balatonba (ez hárommal kevesebb a tavalyinál). Egyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem történt, amely elmaradt, vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna. Erős vihart, azaz 90 kilométer/órás sebességet elérő, vagy meghaladó szelet 19 napon regisztrált a Balaton partján üzemelő 10 automata mérőműszer valamelyike. A viharos időjárás miatt a fényjelző állomások idén 200 órával többet üzemeltek, mint tavaly.

A napi szélmaximum három egymást követő májusi napon volt a legmagasabb, amikor Balaton-szerte 90-100 kilométer/óra fölötti, helyenként 120 és 140 kilométer/órát is meghaladó sebességű szélerősséget mértek.

Összességében július 10 százalékkal melegebb, a szeptember ugyanennyivel hidegebb volt az átlagos hőmérsékletnél. A Balatonnál idén 35 fokot meghaladó hőmérsékletű nap nem volt, 30 fokot elérő, vagy meghaladó hőmérséklet pedig 25 napon fordult elő a mérőállomások mérései szerint. A tó vizének hőmérséklete július 14-én volt a legmagasabb, ekkor a Siófoknál mért hőmérséklete elérte a 30,2 fokot.

Az áprilistól szeptemberig terjedő hat hónap a Balatonnál is nagyon csapadékos volt. A lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlagot a nyugati medencében 60, a keleti medence térségében átlagosan 95 százalékkal meghaladta. Májusban és szeptemberben a havi átlagos csapadékmennyiség két-háromszorosa, helyenként négyszerese hullott a térségben, míg július az átlagosnál szárazabb volt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!