szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Elfogadta a Ház kedden a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében egyszerűsödik a hagyatéki eljárás.

A módosításra azért volt szükség, mert a jogszabály illeszkedett az új Polgári törvénykönyvhöz, amelynek hatályba lépését azonban az Alkotmánybíróság megakadályozta. A kormány így a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosítása mellett döntött.

Újdonság, hogy nemcsak akkor kötelező a hagyatéki leltár felvétele, ha a hagyatékban belföldi cégjegyzékbe bejegyzett gazdasági társaságban, illetve szövetkezetben fennálló részesedés van, hanem akkor is, ha a bejelentett hagyatéki tartozások várhatóan meghaladják a hagyatékba tartozni látszó vagyon értékét.

További újítás, hogy a települési jegyző illetve a közjegyző ügygondnokot rendelhet ki, ha a hagyatékban társasági vagy szövetkezeti üzletrész van. Mindketten csak akkor rendelhetnek ki ügygondnokot, ha ezt a cég (szövetkezet), vagy pedig annak a működésében érintett személy kéri. Fontos, hogy az ügygondnok nem járulhat hozzá a cégvagyon csökkenéséhez csak akkor, ha azzal a céget, illetve az örökösöket nyilvánvaló károsodástól óvja meg.

Új szabály az is, hogy aki termőföldet, állatokat illetve a gazdálkodáshoz szükséges eszközöket örököl, felajánlhatja azokat az államnak, amely ezt ilyen esetekben automatikusan elfogadja. 
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!