szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megtelt vízzel a Belvárosi Főplébániatemplom altemploma, miután egy markológép szerdán elvágott több főnyomócsövet a fővárosi Március 15. téren - közölte Osztie Zoltán, a templom plébánosa.

A plébános szerint a kár több tíz millió forintra tehető, miután a víz egy órán keresztül ömlött a téren keresztül a templomba, és elöntötte az altemplomban lévő kazánházat. A sártenger a műemlék-kapuzatot és a templomfalakat is rongálja, amelyek megszívják magukat vízzel.

Emellett a templom hátsó részénél egy markológép "iszonyú port verve" bont szét egy betonfalat, emiatt a műemlék Szent Flórián-szobor károsodott, mert nem óvták semmiféle védőborítással.

A fővárosi önkormányzat a Március 15. teret a Budapest Szíve program keretében újítja fel - mondta a plébános, megjegyezve, hogy a munkálatokat szerinte "elképesztő fejetlenséggel és szervezetlenséggel" végzik.

Osztie Zoltán elmondta: már korábban levelet írt a főváros kiemelt fejlesztések irodájának, mert a munkálatok jelentősen megnehezítik a hívek templomba jutását, de eddig nem kapott választ.

Pál Béla, a Budapest Szíve Városfejlesztő Nonprofit Kft. kommunikációs menedzsere az MTI megkeresésére azt mondta, hogy valójában csak kevés víz ömlött be a templomba; a tűzoltók nem is indították be a szivattyút, inkább vödörrel távolították el a vizet az altemplomból. A kommunikációs vezető szerint nem helytálló a plébánosnak az a kijelentése sem, hogy károsodott a műemlék Szent Flórián-szobor, mert a munkások azt letakarták és óvták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz

Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz

Drámai felvételen menti ki egy aligátor szájából a kutyáját egy floridai férfi

Drámai felvételen menti ki egy aligátor szájából a kutyáját egy floridai férfi