szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ajaki térség fideszes országgyűlési képviselőjének eltökélt szándéka, hogy minden eszközzel megakadályozza, hogy a jövő évtől a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. a jelenlegi technológiáját működtethesse tovább.

Ékes József, aki az október 4-én kialakult és év végéig fenntartott veszélyhelyzet miatt létrehozott kármentő bizottság tagja is, az MTI tudósítójának szombaton úgy fogalmazott: parlamenti képviselőként és a védelmi bizottság tagjaként is mindent megtesz majd azért, hogy a katasztrófát okozó cég által alkalmazott technológia folytán januártól a térséget ne szennyezhesse tovább az a vörösiszap, amely tíz ember halálát okozta, és több száz házat tett lakhatatlanná egy tározószakadást követően.

A honatya megjegyezte, létezik az a technológia, s azt több országban is használják már, amelynek eredményeként a vörösiszap mennyiségét, nedvességtartamát 25 százalékra, az iszapos víz lúgosságát pedig 10 pH alá lehet csökkenteni.

Ékes József az MTI tudóstójának elmondta, a kormány arra kötelezte a Mal Zrt.-t, hogy december 31-ig készítse el a környezetvédelmi és az úgynevezett száraztechnológia-váltásra vonatkozó terveit, az új technológiát a lehető legrövidebb időn belül vezesse be, és érje el, hogy az üzem területéről veszélyes anyag ne kerülhessen ki. Megjegyezte, a jelenlegi technológiában a zagytározókban a vörösiszap nedvességtartalma 70 százalékos, és ez okozta az ajkai térségben az ország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófáját.

Amikor öt hete a vörösiszap-tározó X-es kazettája megsérült, mintegy egymillió köbméternyi anyag öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit, és az erősen lúgos anyag másfél száz embert megégetett. A víz lúgosságát mérő 14 fokú skálán a kiömlött szennyezőanyag pH-értéke 13,5 volt. A katasztrófát követően egy rendkívüli hatósági vizsgálat keretében az ország valamennyi zagy- és iszaptározóját megvizsgálták, és a környezetvédelmi hatósági megállapítása szerint az országban működő többi vörösiszap- és zagytározó rendeltetésszerűen működik, a kazetták oldalfalain szivárgás, repedés nem található, jelentős részüket már rekultiválták, állapotukat pedig folyamatosan ellenőrzik.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár már korábban utalt arra, hogy a zagytározót működtető cég öt évre kapta meg a technológiát azzal a feltétellel, hogy évente ellenőrzés alá vonják. A katasztrófát követően a Mal Zrt. tevékenységét állami felügyelet alá vonták, és a cég ellenőrzését - szakfelügyelők segítségével - Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója látja el katasztrófavédelmi kormánybiztosként. A kormánybiztos korábbi közlése szerint a Mal Zrt. a kilencnapos leállás után újraindított gyártásától számítva már bevételeket realizált. 

Ruttner György, a cég jogi képviselője a kormánytól azt kérte, "amint lehetséges", szüntessék meg az állami felügyeletet, mert csak így biztosított a cég hosszú távú, bevételt termelő nyereséges működése, amelyből másfél milliárd forintos hozzájárulást ajánlanak fel évi 300 millió forintos bontásban a katasztrófa kárainak hozzájárulásaként, de a Mal Zrt. a sokmilliárd forintos károkozás felelősségét nem ismeri el.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A kormánybiztos döntése miatt nem fizetett az áldozatok családjainak a Mal

A Mal Zrt. nem akar szembemenni a kormánybiztos álláspontjával, és ezért nem fizette ki október végéig a vörösiszap-katasztrófa áldozatai hozzátartozóinak a cég által felajánlott több millió forintos támogatást - mondta el az MTI tudósítójának érdeklődésére az újjáépítésre és helytállásra vonatkozó kormányhatározatban károkozóként megnevezett cég jogi képviselője.

Hírszerző/FH Itthon

Mal Zrt.: Megdöbbentő, hogy a kormány mondja ki a károkozást

A Mal Zrt. jogi képviselője arra a kormányhatározatra reagált, amely a vörösiszap-katasztrófa ügyében a céget károkozóként nevezi meg. Ruttner György szerint ezekben a kérdésekben döntést az igazságügyi szerveknek, a bíróságnak kell meghozniuk.

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene