szerző:
hvg.hu

Rohamtempóban dolgoznak a gödöllői kastély lovardájának felújításán, hogy év végére elkészülhessen a jövő évi magyar EU-elnökség központi rendezvényhelyszíne. A dugók elkerülése miatt Budapesten csak alacsonyabb rendű eseményeket tartanak majd, ellenben miniszteri csúcsok lesznek Debrecenben és Balatonfüreden is.

Miniszterek egymás közt
Magyarországon az EU-elnökség hat hónapja alatt lesz egy csúcsértekezlet, egy külügyminiszteri értekezlet, találkozik a kormány és Bizottság, lesz 17 informális miniszteri találkozó és 217, nem miniszteri, de magas szintű rendezvény, amelynek költségeit részben vagy egészben az elnökségi keretre számolnak el - közölték a Külügyminisztérium EU Elnökségi Kommunikációs Főosztályán. A minisztériumok saját hatáskörben 27 rendezvényt terveznek, illetve a kormány számon tart még 28 eseményt, amelyeket nem a központi költségvetési keretből tartanak majd meg. A főosztály szerint a rendezvényekre vonatkozó számok csak a pillanatnyi helyzetet tükrözik, a következő hetekben-hónapokban még módosulhatnak. Összesen 35-40 ezer külföldi résztvevő érkezésére számítanak.

„Soha nem látott tempóban, de a terveknek megfelelően folyik a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájának és Barokk Istállójának felújítása, amely a következő öt hét alatt készülhet el” – mondta Révész T. Mihály, a komplexumot működtető nonprofit kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint a felújításra kiírt tender nyertesével, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-vel augusztus végén aláírt szerződés szerint a munkálatokat december 31-ig kell befejezni. Az összesen 1700 négyzetméteres építmények felújítása – amely a kastély folyamatban lévő fejlesztésének második ütemébe tartozik – egymilliárd forintba kerül, ennek legnagyobb részét, 900 millió forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati forrásai biztosították, a város pedig a 100 milliós önrészt fedezte.

Október vége óta szerkezetkészek a megújult terek, elkészült a 400-500 férőhelyes Lovarda Erzsébet-bejárójának faszerkezete és kőlábazata is – közölte Révész T. Mihály. A nagyteremben helyére került a kőburkolat, és már üzemel az elektromos hálózat, illetve elindult a padlófűtés is. Befejeződtek a Lovarda új bejárata előtti terület, a Schimmelhof földmunkái és a nemsokára elkészül a vizes blokkok gépészeti szerelése, illetve a Barokk Istálló emeleti és földszinti falrestaurációja. Az alapszereléseket már mindenhol elvégezték, a következő öt hét teendői között a felületképzések mellett légtechnikai és más gépészeti munkálatok szerepelnek.

Sajtóközpont a Művészetek Házában

A tervek szerint november végéig adják át a felújított Művészetek Házát – a volt Petőfi Sándor Művelődési Központot, amely az EU-elnökség alatt zajló események során sajtóközpontként funkcionál majd. Pataki Sándor, a Gödöllői Városfejlesztő Kft. ügyvezetője a hét elején arról számolt be, hogy jelenleg százan dolgoznak a felújításon és már befejezték az épületgépészeti átalakítást és az új terek kialakítását.

Emellett karácsonyig főtérré alakítják a Szabadság teret és felújítják a Városi Piac galériáját is, mindezt hozzávetőleg egymilliárd forintból, amelyet részben uniós, részben pedig saját forrásokból fedeznek – mondta a hvg.hu-nak Péterfi Csaba, az önkormányzat sajtóügyekért felelős munkatársa. A Művészetek Házának felújítása ennek az összegnek nagyjából a felét, 500 millió forintot tesz ki. Bár az EU-elnökséghez kapcsolódó rendezvények költségeinek túlnyomó részét a kormány állja, a városnak is lesznek kiadásai – például az egyes ide látogató politikusoknak adott ajándékok, illetve Gödöllő itthoni és brüsszeli promóciójának költségei –, az azonban Péterfi Csaba szerint csak ezután dőlhet el, mennyit szán erre a város a jövő évi büdzsében.

Messzebbre is elutaztatják a résztvevőket

Több mint 15 milliárdos a számla

A költségvetési terv az EU-elnökségi feladatok ellátására 15,5 milliárd forintot irányoz elő, amely a rendezvényekre is fedezetet biztosít - közölték a Külügyminisztériumban. "Ez az összeg több mint egy milliárd forinttal kevesebb, mint amit az előző kormányzat e célra 2010 tavaszán szükségesnek tartott, mégis a korábban felmértnél több feladat ellátását teszi majd lehetővé" - tették hozzá az EU Elnökségi Kommunikációs Főosztályon. A "nem egyedi" termékeket és szolgáltatásokat közbeszerzési eljárással pályáztatják, ez a folyamat a tárca szerint gyakorlatilag már minden területen beindult, az eljárások nagy része pedig novemberben le is zárul. A tárca szerint a következő fő kiadások merülnek fel: gépkocsik biztosítása a hivatalos delegációk számára, ajándékok, informatikai eszközök, bútorok beszerzése, szállodai és catering szolgáltatások, dekoráció, kiadványok szerkesztése és fordítása, tolmácsolás, de a hivatalos elnökségi és akkreditációs honlap, valamint a kiemelt hazai rendezvényekhez kapcsolódó médiaszolgáltatás (host broadcasting) költsége is Magyarországot terheli. A kiadásokkal szemben áll az a közvetlen bevétel, amelyet a beszállítók generálnak majd, illetve közvetetten, az adóbevételeken keresztül az állam is profitál majd az EU-elnökségből - tették hozzá a főosztályon.

Bár a végleges eseménynaptár még nem készült el, a kastély felújított lovardája várhatóan 25-30 eseménynek, köztük miniszteri szintű eseményeknek adhat majd otthont az EU-elnökség alatt, az elsőt várhatóan január közepe táján tarthatják majd itt. Az alacsonyabb szintű rendezvényeket főként budapesti helyszíneken tartják majd, a Külügyminisztérium EU Elnökségi Kommunikációs Főosztálya szerint többek között a Néprajzi Múzeum aulájában és dísztermében, a Vidékfejlesztési Minisztérium Színháztermében, a Belügyminisztérium Márvány aulájában, a Honvédelmi Minisztérium Stefánia Palotájában, illetve a Budapesti Gazdasági Főiskola Markó utcai épületében.

Több eseményt, például a szakértői találkozók mintegy negyedét vidéken rendezik majd meg, az agrárminiszterek informális ülését például Debrecenben tartják majd, a távközlési miniszterek konferenciáját pedig Balatonfüreden. A szaktárcák által javasolt programok alapján, néhány, nem miniszteri szintű rendezvényt is tartanak majd több vidéki helyszínen – például Siófokon, Visegrádon, Pápán, Egerben, illetve Szarvason.

Elkerülnék a budapesti dugókat

Az EU-elnökség legkiemelkedőbb eseménye a Keleti Partnerség állam-, és kormányfői találkozója, a magyar kormány és a Bizottság, a magyar EU-elnökség és az Európai Parlamenti Elnökök Konferenciájának találkozója lesz, de jelentős rendezvény lesz az ASEM, vagyis az Ázsiai-Európa külügyminiszteri találkozó, valamint a 17 informális miniszteri találkozó is. Ezeknek a magas szintű találkozóknak a túlnyomó többségét Gödöllőn rendezik majd meg.

©

„A gödöllői helyszín kiválasztásánál nagy súllyal esett a latba, hogy lehetőleg minél kevésbé akadályozzuk az amúgy is forgalmas budapesti közlekedést. A delegációk a budapesti útvonalakat csak a legszükségesebb esetekben veszik igénybe. Lezárásokra kizárólag a Keleti Partnerség egynapos csúcstalálkozója idején, május végén kerülhet sor. Azon vagyunk tehát, hogy minél kevesebb bosszúságot okozzunk az események által érintett városok lakosainak” – tették hozzá a Külügyminisztérium EU Elnökségi Kommunikációs Főosztályán.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Itthon

Herczog: erősíteni kell a kapcsolatokat az USA-val

Bár vitathatatlan, hogy a világban Európa és az Egyesült Államok rendelkezik a legnyitottabb gazdasággal, tovább kell mélyíteni a két térség közötti kapcsolatot, ha nem akarnak lemaradni a nemzetközi versenyben – vélte Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő az EP brüsszeli plenáris ülésén szerdán e témában felszólalva.

hvg.hu Itthon

Mennyit költ nálunk a 40 ezer küldött a féléves EU-elnökség alatt?

Jövő év első félévében összesen 250 rendezvényt szerveznek az EU-elnökség kapcsán, ebből a Keleti Partnerség találkozó kiemelt státuszt kapott – mondta a Business Travel Show elnevezésű, üzleti utaztatóknak rendezett kiállítás konferenciáján Manno István, a Külügyminisztérium rendezvényszervezési főosztályvezetője. Ezen kívül 18 miniszteri informális ülésre, 10 miniszteri konferenciára, 60-70 magas szintű rendezvényre kerül sor, a többi rendezvényen pedig szakértők vesznek részt. A magyar EU-elnökségnek a várakozások szerint milliárdos bevétele lehet.

Vélemény

Magyar EU-elnökség: megússzuk dugók nélkül?

Megkerestük Robák Ferencet, az EU-elnökség operatív ügyeiért felelős kormánybiztosát, számoljon be a január 1-jén kezdődő, hat hónapig tartó magyar EU-elnökség előkészületeiről. Megtudtuk: kisebb a költségkeret a tervezettnél, a szükséges közbeszerzések egy részét még nem írták ki, de december közepéig kiválasztják a győzteseket. Megrendelnek 200 új járművet az elnökségi flotta részére. A jelenleginél több dugó mégsem lesz a fővárosban - ígéri a kormánybiztos.

MTI Itthon

A kormány bemutatja az EU-elnökség szóvivőit

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság közölte: a kormány pénteken bemutatja a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség három szóvivőjét, Bakos Piroskát, Polner Gergelyt és Hajdú Mártont.

MTI Világ

Orbán: izgalmasabb lesz a magyar EU-elnökség a vártnál

Sokkal izgalmasabb lesz Magyarország januárban kezdődő féléves elnöksége az Európai Unió élén, mint korábban gondolni lehetett, mert az eredetileg összeállított témák mellett az asztalra kerültek olyan aktuális kérdések is, mint a tagországok közti gazdasági koordináció, a 2020-ig tartó stratégiai elképzelések vagy egy esetleges kormányközi konferencia a most elhatározott szerződésmódosítás miatt - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóját követő pénteki sajtótájékoztatóján.

330 ezer forintos bruttó átlagbért mért a KSH

330 ezer forintos bruttó átlagbért mért a KSH

Kovács Zoltán: Ha valami nem működött, a kormányban mindig megvolt a korrekció szándéka

Kovács Zoltán: Ha valami nem működött, a kormányban mindig megvolt a korrekció szándéka

Megemelte a dolgozók fizetését a Budapest Airport

Megemelte a dolgozók fizetését a Budapest Airport

Közösen követeli az ellenzék az Állami Számvevőszék elnökének leváltását

Közösen követeli az ellenzék az Állami Számvevőszék elnökének leváltását

A Huawei azt ígéri, az új telefonja újraírja a szabályokat, mert ennek már éppen itt van az ideje

A Huawei azt ígéri, az új telefonja újraírja a szabályokat, mert ennek már éppen itt van az ideje

Furmintos hétvége

Furmintos hétvége