szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A négynapos ülés első napján, ma kezdődik a jövő évi büdzsét megalapozó törvények általános vitája az Országgyűlésben, több mint négyórás időkeretben.

A tervezett napirend szerint ma lesz a jogalkotásról, a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló, valamint a migrációs törvényjavaslatok záróvitája, majd zárószavazása. A jogalkotásról szóló törvénytervezet - amely elfogadását követően az Alkotmánybíróság (Ab) által az idei év végével megsemmisített jogalkotási törvényt válthatja fel - a jogszabályok tartalmi követelményeire koncentrál, meghatározza, hogy mely szempontokat kell áttekinteni a törvények, rendeletek hatásvizsgálatakor, valamint rendelkezik a Nemzeti Jogszabálytár létrehozásáról. 

Ehhez az indítványhoz kapcsolódik a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvényjavaslat, amely januártól a társadalom legszélesebb rétegei számára adhat lehetőséget a jogszabályok előkészítése során véleménye, észrevételeinek kifejtése. A javaslat rögzíti, hogy társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a törvények, a kormányrendeletek, a miniszteri rendeletek tervezeteit, nem kell viszont előzetesen egyeztetni a fizetési kötelezettségekről, az állami támogatásokról, a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, az európai uniós, illetve nemzetközi forrásokból nyújtott támogatásokról, a nemzetközi szerződés kihirdetéséről, valamint a szervezet és intézmény alapításáról szóló jogszabályok tervezeteit. Az indítványok elfogadáshoz kétharmados szavazattöbbség kell. 

Döntenek a képviselők az egyes migrációs tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról. A javaslat a harmadik országok illegálisan tartózkodó állampolgárainak visszatérésével kapcsolatban rögzít jogharmonizációs célú szabályokat. Magyarországon várhatóan 2011. május 20-ig vezetik be a biometrikus azonosító kártyát a harmadik országok állampolgárai tekintetében. A javaslat elfogadásához kétharmados többség kell. 

Ha nem érkezik a javaslathoz módosító indítvány, akkor az általános vita lefolytatása után akár szavazhat is a Ház Balla Mihály (Fidesz) azon kezdeményezéséről, mely szerint a jövőben olyan kormánytisztviselő is kinevezető lesz külképviseleti vezetőnek, aki betöltötte a 70. életévét. (A Népszabadság csütörtökön írt arról, hogy Szapáry György kinevezése érdekében módosítanák a kormánytisztviselőkről szóló törvényt, így lehetővé válik, hogy a miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját kinevezzék washingtoni nagykövetnek.) A parlament várhatóan ma megválasztja a MÁV Zrt. gazdasági helyzetét vizsgáló parlamenti bizottság tagjait. A Fidesz később közli jelöltjei nevét, az MSZP Göndör Istvánt, a Jobbik Korondi Miklóst, a KDNP Spaller Endrét, az LMP Jávor Benedeket javasolja a testületbe. 

Az Országgyűlés - a Jobbik kezdeményezésére - megvitatja és dönt két alkotmányügyi bizottsági állásfoglalásról is. A határozathozatalok után az Országgyűlés négy óra húsz perces időkeretben lefolytatja a 2011-es költségvetést megalapozó törvények általános vitáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Chikán szerint bízni kell benne, hogy jövőre jönnek a strukturális reformok

Chikán Attila, a Corvinus Egyetem tanára szerint újra olyan kormánya van az országnak, amelynek megfelelő koncepciója van gazdaság és a társadalom írányításáról – hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdasági szakember ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a Fidesz, bár nem készítette elő megfelelően a nagy rendszerek reformját.

InfoRádió Hazai gazdaság

Ügyfélbarát közigazgatást ígér Gál András Levente

A 2011-es költségvetésben szükséges és elégséges mértékben költ magára az állam - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Gál András Levente beszélt arról is, hogy az egyablakos rendszerrel jóval inkább ügyfélbaráttá válik a közigazgatási rendszer.

MTI Hazai gazdaság

Domokos: fogatlan oroszlán a Költségvetési Tanács

Kérdés, hogy szükség van-e a válság elmúlta után a Költségvetési Tanácsra (KT) - mondta a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjújában Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. A kormányszóvivő erre a nyilatkozatra úgy reagált: n incs napirenden semmilyen változtatás a KT-val kapcsolatban.

MTI Itthon

Jövő héten kezdődik a 2011-es büdzsé vitája

A jövő héten négynapos ülést tart a Ház; hétfőtől csütörtökig lezajlik a jövő évi büdzsére vonatkozó javaslat általános vitája. Kedden döntenek a Lázár János által előterjesztett három, a 98 százalékos különadót érintő törvénymódosításról.

Kövesi Ágnes Vélemény

Csaba László: „Az eurózóna olyan, mint a másvilág, abból nincs visszaút”

A gazdaság hozhatja a várt eredményeket az idén és jövőre, ám 2012 és 2013 kilátásai egyelőre bizonytalannak tűnnek. Az eurózóna aligha fog felbomlani, a belépéssel csak nyerhetünk – fejtette ki többek között a hvg.hu tudósítójának Csaba László, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára, közgazdász, az MTA tagja.

Szegő Péter Itthon

Pokorni: „a nagy ívű fejlesztésekre nem látunk pénzt”

Csütörtökön a budapesti Fehér Házban ülésezett az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottsága. A magas grémium tizennégy igen és hat nem szavazattal úgy döntött, hogy, a 2011-es költségvetésre vonatkozó törvényjavaslat alkalmas a plenáris ülés általános vitájára.

MTI Itthon

Nagyon nem tetszik a 2011-es büdzsé terve az MSZP-nek és az LMP-nek

Az MSZP alternatív költségvetési javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, az LMP szerint a tervezett büdzsé fenntarthatatlan és igazságtalan. A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés szakít a megszorításokkal, és a családok, a vállalkozások támogatását, a munkahelyteremtést helyezi középpontjába. Vitázott a parlament a 2011-es büdzséről.

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak