szerző:
MTI

Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) volt főigazgatója szerint jogellenesen mentették fel pozíciójából, ezért indult ellene "lejárató hadjárat".

Az intézet volt vezetője erről szerdán nyilatkozott az MTI-nek Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos azon kijelentésére reagálva, miszerint az EKI-vel kapcsolatos bűncselekményekhez ő is jelentősen asszisztált."Ez egy szánalmas és nevetséges próbálkozás a lejáratásomra, amelynek semmi alapja nincsen" - kommentálta az elhangzottakat Kárpáti Zsuzsanna az MTI-nek, hozzátéve: "nincs félnivalóm, állok a vizsgálat elé". Kárpáti Zsuzsanna elmondta, hogy a munkaügyi bíróságtól már kérte a főigazgatói posztra való visszahelyezését, ahonnan szerinte jogellenesen távolították el.    
   
Kifejtette továbbá azt is, hogy a főigazgatói teendőket jelenleg az a Fidesz-KDNP vezette minisztérium által megbízott személy látja el, aki korábban mellette dolgozott gazdasági igazgatóként. Ő ellenjegyezte és ismerte a szerződéseket, Kárpáti Zsuzsanna ismeretei szerint viszont a felügyeleti szerv felé egyetlen esetben sem tett kifogást. Budai Gyula sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ismeretlen tettes ellen sikkasztás és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen az EKI-nél folytatott vizsgálat során feltárt visszásságokkal összefüggésben. Mint mondta, a vizsgált időszakban Kárpáti Zsuzsanna volt az intézet főigazgatója.
   
A kormánybiztos kifejtette, a vizsgálat során megállapították, hogy bizonyos - Kárpáti Zsuzsanna személyével kapcsolatba hozható - cégek részére a hivatali utat megkerülve, szóbeli utasítás alapján adtak ki készleteket. "A megkötött szerződések részben ismerősökkel történtek (EKI által megbízott ügyvéd férjének cége), továbbá a szerződő cégek sok esetben Kárpáti Zsuzsanna választókerületéből kerültek ki, sokszor rossz minőségben teljesítettek, és volt olyan kifizetés is, amely mögött nem állt szerződés" - olvasható a tájékoztatón kiosztott sajtóanyagban. Budai Gyula emellett azt mondta, hogy a 2010-es országgyűlési választások idején Kárpáti Zsuzsanna - MSZP-s jelöltként - az intézmény infrastruktúráját felhasználta a kampányhoz.
   
Tájékoztatása szerint megállapítást nyert az is, hogy az EKI közbeszerzési eljárásaira indokolatlan többletköltséget rótt külsős ügyvédek igénybevétele, akik közt szerepelt Kárpáti Zsuzsanna férje, valamint az egészségügyi tárca több ügyvédje is. Több esetben trükköztek a közbeszerzések lebonyolításával, továbbá kötöttek például 45 millió forint összegben olyan szerződést is, amelyről előzetes hatástanulmányt nem készítettek, a projekt a mai napig nem valósult meg, a több millió forintos számítástechnikai eszközök pedig azóta is a raktárban porosodnak - közölte a kormánybiztos.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Kárpáti Demszkynek is visszavág

A történtek után én e kitüntetést Demszky Gábortól nem szeretném átvenni – fogalmazott a főpolgármesternek írt levelében Kárpáti György olimpiai bajnok, egykori vízipólós, akiről előző nap Demszky Gábor azt mondta: helyesnek tartaná, ha nem venné át a Budapest díszpolgára díjat.

Kis falvakba lehelne kulturális életet a kormány

Kis falvakba lehelne kulturális életet a kormány

600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

Nem szavazták meg a költségvetést, áprilistól nem kap állami pénzt a XV. kerület

Nem szavazták meg a költségvetést, áprilistól nem kap állami pénzt a XV. kerület

Tudta, hogy több katonánk van, mint Svédországnak?

Tudta, hogy több katonánk van, mint Svédországnak?

Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát

Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát

14 éves fiú rabolt ki egy másikat Győrben

14 éves fiú rabolt ki egy másikat Győrben