szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Jobbik a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vételét üdvözli, az egyéni számla megszüntetésével azonban nem ért egyet, az egyszeri költségvetési bevételek folyó kiadásokra fordítását pedig veszélyesnek ítéli.

Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes csütörtökön sajtótájékoztatón leszögezte: a kormány "kimondta a halálos ítéletet" a magánnyugdíjpénztárakra, ezzel "az államosítás lezárt kérdésnek tekinthető". Mint mondta, a magánpénztári tagokat olyan brutális hátrányba hoznák, hogy józan ésszel senki sem maradhat ott. "Ezzel véget ért a makrogazdasági szélhámosságot jelentő kötelező magánpénztári rendszer" - fogalmazott.

A politikus - megismételve pártja korábban ismertetett javaslatát - azt mondta: a Jobbik nem szüntetné meg az egyéni számlavezetést lehetővé tevő tőkefedezeti második pillért, hanem állami kézbe helyezné. Így - folytatta - az állam alapíthatna egy, a magánnyugdíjpénztáraktól megszokott előnyöket nyújtó pénztárat, amely az állampapírhozamok automatikus jóváírásával ki tudná üresíteni a magánnyugdíjpénztárakat. Mint mondta, ez a megoldás a kormány tervével ellentétben nem vetne fel jogi aggályokat.

Hegedűs Tamás hozzátette: bár a kabinet is az egyéni számlavezetés megőrzéséről beszél, ez az állami rendszerben megvalósíthatatlan, a számlákon felhalmozódott pénz "bekerül a közösbe".

Hamisnak nevezte ugyanakkor azt "a szocialista kampányt" is, amely szerint a kormány lenyúlja az egyéni megtakarításokat, hiszen a pénztártagoknak csak annyi megtakarításuk gyűlt össze a számlájukon, amennyivel kevesebbel járultak hozzá a közkiadásokhoz, pluszpénz nem került a rendszerbe. Azt is mondta: kétséges a kormány által javasolt eljárás alkotmányossága, hiszen noha a 24 százalékos munkáltatói járulék is a munkavállaló jövedelme, mégsem számíthatna állami nyugdíjra az, aki a magánpénztár tagja marad.

Gyakorlatilag hitelről van szó

Hozzátette: a Jobbik még nem döntött arról, hogy az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordul-e. Az MTI kérdésére azonban úgy vélekedett: ha a testület utólag alkotmánysértőnek nyilvánítaná is a döntést, az a magánnyugdíjpénztárakat már nem támasztaná fel.

Kitért arra is, hogy a "visszaállamosítással" az állam lényegében hitelt vesz fel a korábbi magánpénztártagoktól, az így befolyó összeget pedig részben folyó kiadásokra költi, ami fenntarthatatlan és komoly veszélyt jelent a jövőre.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán közölte: a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben. Mint mondta, aki a korábban kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, s erről nyilatkozik, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíjból már nem részesedik.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Vélemény

Garantálni kell a magán-nyugdíjpénztárak működését. Interjú.

Minden nyugdíjjárulékot fizető állampolgár számára lehetővé kell tenni, hogy nyugdíjas éveiről saját választása szerint gondoskodjon, legyen az tisztán állami, vagy vegyes rendszer. Ehhez viszont szükséges a magán-nyugdíjpénztárak működésének hosszú távon való garantálása - mutatott rá Ludvai Judit, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja a hvg.hu-nak adott interjúban.

110 millió éves madár maradványaira bukkantak Kínában, de van nagyobb meglepetés is

110 millió éves madár maradványaira bukkantak Kínában, de van nagyobb meglepetés is

Az üzenet egyszerű: ha teszel valamit magadért, segítenek neked

Az üzenet egyszerű: ha teszel valamit magadért, segítenek neked

Újraindul a Családi kör

Újraindul a Családi kör

Rendesen feldühítették a montenegróiak az angolokat

Rendesen feldühítették a montenegróiak az angolokat

Újít a MÁV, örülhetnek a dél-pestiek

Újít a MÁV, örülhetnek a dél-pestiek

Párhuzamos valóságok: miben tart előbbre Szerbia, mint Magyarország?

Párhuzamos valóságok: miben tart előbbre Szerbia, mint Magyarország?