szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára pénteken azt mondta, május 6. az új sporttörvény elkészítésének határideje, ami legfeljebb június elejéig csúszhat.

Az államtitkár a Budapesten rendezett XI. Nemzetközi Sportszakmai Konferencián beszélt minderről, s kiemelte, Magyarországnak jelentős szerepe lesz abban, hogy a jövő év első félévében sorra kerülő európai uniós elnöksége alkalmával előmozdítsa az EU-ban elfogadás előtt álló sporttal kapcsolatos törvényeket.

 "Májusig át kell gondolnunk a köztestületek, a Nemzeti Sportszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság szerepét és működését, meg kell teremtenünk egy szigorú sportfinanszírozási rendszert, s fontos a szabadidősport előtérbe helyezése" – fogalmazott Czene.

Az államtitkár hozzátette, lényeges, hogy a sportba fektetett pénz megtérüljön, de emellett fontos feladat a sport egészségmegőrző szerepének kihangsúlyozása is.

Az átalakításnál több minden szóba fog kerülni

A sportvezető kiemelte, azt szeretné, ha a versenysport és a szabadidősport támogatási aránya az eddigi 70-30-ról 50-50 százalékosra alakulna át, szerinte az államnak inkább a tömegsportban van nagyobb feladata, az élsport esetében a támogatások kiosztásában kimerül az állami szerepvállalás.

„A legnagyobb előrelépési lehetőség az egészségügy kérdésében van, szeretnénk, ha a lakosság manapság aktívan sportoló 13 százalékos arányát néhány éven belül 20-23 százalékosra sikerülne emelni, ebben a szabadidősportnak komoly szerepet kell szánni” – mondta Czene. Az államtitkár kitért rá, hogy a sporttörvény tárgyalása közben a sportlétesítmények kérdésével, a sportegészségügy, valamint a sportbiztosítási rendszer átalakításával is foglalkoznak.

„Az állampolgárok felé két komoly feladatunk van: felvilágosítást adni a sport egészségmegőrző szerepéről, valamint bevezetni a mindennapos testnevelést 2011-től” – fogalmazott Czene. Az államtitkár hozzátette, 30-35 sportszövetség lesz kiemelt, a mennyiség helyett a minőségre szeretnék helyezni a hangsúlyt, de a kiemelt sportágak is csak akkor kapnak támogatást, ha be tudnak nyújtani egy olyan tervet, amely követhető és ellenőrizhető lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

Zsámbéki Gábor: Lerombolása barbárság, és így marad meg az emlékezetben – Búcsú az Ódrytól

Zsámbéki Gábor: Lerombolása barbárság, és így marad meg az emlékezetben – Búcsú az Ódrytól

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is