szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aláírták az első lakásvásárlásról szóló adásvételi szerződést a jogi munkacsoport munkatársai a vörösiszap-katasztrófa károsultjaival – jelentette be Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos sajtótájékoztatón Ajkán pénteken.

Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ mellett működő jogi munkacsoport a kárenyhítésben érintett emberekkel folyamatosan egyeztet, az első lakásvásárlási támogatási szerződést aláírták - mondta Bakondi György.

Hozzátette: a tulajdonosok közül eddig 55-en döntöttek új építésű ház vásárlása mellett, 44-en pedig használt lakást kértek. A tárgyalások folyamatosak, ám továbbra is többen vannak azok, akik gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést. További 13-15 adás-vételi szerződés előkészítése folyamatban van, az első ingatlant Magyarpolányban vásárolták - mondta Muhoray Árpád vezérőrnagy.

Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ törzsparancsnokának közlése szerint a lakosság tervei szerint Devecserben, Pápán, Ajkén és Sümegen vásárolnának használt ingatlanokat. 81-en kérték az újbóli értékbecslést, 62-en pedig egyedi elbírálást kérnek káraik enyhítésére.

A katasztrófavédelmi kormánybiztos a kártérítés és kárenyhítés kérdéséről elmondta, hogy a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak örökösei is jogosultak a kártalanításra, de esetükben közjegyző bevonásával további egyeztetés szükséges. Bakondi György a kármentő alap pénzeinek elosztásáról szólva hangsúlyozta, hogy az állam jelenleg a károkozó helyett áll helyt, és mivel később jogi úton érvényesíteni akarja a követelést, ez kellő mértékű dokumentációt igényel.

A kárenyhítésnek jelenleg három forrása van: a katasztrófavédelmi célelőirányzat, a Magyar Kármentő Alapba beérkezett pénzek és segélyszervezetek adományai egymást kiegészítve biztosítják az újjáépítést - mondta a vezérőrnagy, hozzátéve, mivel az önkormányzatok számláján is jelentős összegek gyűltek össze, ezeket olyan létesítmények létrehozására szeretnék fordítani, amelyek a térség fejlesztését és a közösség erősítését szolgálják. A kormánybiztos példaként sportcsarnokot és uszodát említett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Charles Leclerc koronavírusos

Charles Leclerc koronavírusos

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje