szerző:
MTI

Nem engedték be a biztonsági őrök Szekó József (Fidesz-KDNP) mohácsi polgármester régi ellenlábasát, Németh Imrét (Jobbik) a város önkormányzatának képviselő-testületi ülésére. A radikálisok bojkottálják az ülést.

A képviselő-testületi ülés megkezdése előtt heves vita támadt a biztonsági őrök, valamint a Jobbik helyi képviselője, Polgár Károly között, miután Németh Imrét (Jobbik) nem engedték be az ülésterembe. A sajtó munkatársai szintén nem vehettek részt a gyűlésen, miután az önkormányzat még egy el nem fogadott önkormányzati rendelet alapján akkreditációt írt elő, amelynek határideje már több nappal korábban lejárt.

Polgár Károly elmondta: ha Németh Imre nem vehet részt az ülésen, akkor ő sem fog. "Az önkormányzati törvény és a mohácsi működési szabályzat is azt írja elő, hogy a nyilvános testületi ülésre bárki bemehet. Ez a sajtószabadság korlátozása és a diktatúra kezdete" - hangsúlyozta a Jobbik helyi képviselője.

Németh Imre mindehhez hozzáfűzte: "nagyon szomorú, hogy a város vezetése, jegyzője, képviselő-testülete asszisztál a polgármesternek". 

Nem kívánatos személyek

Barkó Béla, a Jobbik megyei elnöke az ülés megkezdése előtt a helyszínen azt mondta: a város jegyzője szerint a médiatörvény alapján lehetőség van a városházának sajtóakkreditációt elrendelni. "A testületi ülés nyilvános, de minden olyan "jelenség", ami zavarja a testületi ülést, az rendbontásnak minősül és ez ellen fellépnek az önkormányzat által felfogadott őrző-védő cég munkatársai.

"Az ülésterem melletti szobában zárt láncú tévéadáson keresztül lehet követni a gyűlést a sajtó képviselőinek" - tolmácsolta a jegyző álláspontját Barkó Béla, majd hozzátette: nyilván a nem kívánatos személyeknek is csak ez a lehetőségük marad.

Kovács Mirella jegyző és a polgármester sem kívánt nyilatkozni az MTI-nek. Polgár Károly és Németh Imre az ülést megkezdését követően elhagyta a városházát. Schindl Anikó, a Jobbik másik helyi önkormányzati képviselője pedig a második napirendi pont után távozott az ülésteremből.

Németh nem adja fel, tüntet

Szekó József (Fidesz-KDNP) és Németh Imre évek óta haragosok, több jogi eljárást is kezdeményeztek egymás ellen. Viszonyuk akkor mérgesedett el, amikor a Duna-parti város vezetése 2005-ben nem annak a Mohácsi Trianon Társaságnak a pályaművét támogatta a tervezett Trianon-emlékmű felállítására, amelynek Németh Imre is tagja. Németh azóta minden városi ünnepségen tüntet és közgyűlési üléseken is rendre megjelenik.

Kettejük vitája nem csitul, a polgármestert a bíróság - mivel bizonyítottnak látta, hogy a városvezető két éve leköpte ellenfelét - az idén január közepén tettleges becsületsértésben bűnösnek mondta ki, és első fokon, nem jogerősen egy év próbára bocsátotta.

Február 6-án újabb konfliktus támadt közöttük. A Pécsi Újság internetes lap az esetről mohácsi forrásaira hivatkozva azt írta: Szekó József egy vállalkozó által vezetett autóban utazott, és amikor Németh Imre felismerte őt, körbeugrálta a lépésben haladó járművet és a mobiltelefonjával fényképezte. Szekó József azt mondta, hogy Németh neki is ugrott az autónak, s a kiérkező rendőrök a magatartása miatt eljárást indítottak ellene.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

Hatástalanították a budafoki bombát

Hatástalanították a budafoki bombát

Nyitva hagyta a kocsiajtót, mire visszaért, egy koala mászott a hátsó ülésre – videó

Nyitva hagyta a kocsiajtót, mire visszaért, egy koala mászott a hátsó ülésre – videó

Így áll most az Olof Palme ház felújítása – fotók

Így áll most az Olof Palme ház felújítása – fotók

Jobboldali keresztények vernék a Fideszt Szombathelyen, Czeglédy bekavarhat

Jobboldali keresztények vernék a Fideszt Szombathelyen, Czeglédy bekavarhat

Kórházba került Törőcsik Mari

Kórházba került Törőcsik Mari