szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nógrád megyei Szarvasgedén homokzsákokat szállítanak a főút melletti házak védelmére, mert a hóolvadás miatt kiönthet a Szuha patak - mondta a polgármester.

Kovács Ottó Béla (független) elmondta: jelenleg tizenkét ember végzi a munkát, a Kossuth út portáihoz hordják a homokzsákokat, mert arra számítanak, hogy kiönt a Szuha patak, amely a közeli Csécse és Ecseg községnél még mindig telítődik. Ha még 30 centimétert emelkedik a vízszint, a patak kilép a medréből - tette hozzá.

A Cserhát déli lejtőin olvadó hó miatt öt szakaszon vízátfolyások is nehezítik a közlekedést Szarvasgedén - mondta a polgármester. Szeberényi András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának diszpécsere az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a megyében mindenütt olvad a hó. Járhatatlan út nincs, a főutak vizesek, a mellékutak latyakosak.

Mindeközben a Zala megyei Liszón is homokzsákokkal veszik körül a házakat, mert a hirtelen jött olvadás következtében az egy kilométerre lévő árvízvédelmi tározóból kifolyó víz elöntötte a falu alacsonyabban fekvő részeit - mondta Szabó István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy több házban is 30-40 centiméteres víz áll, az épületekhez vezető hidakat is elmosta a víz. Az utcán csak gumicsizmában lehet közlekedni, a falu környékén a fenyvesek és a szántóföldek is vízben állnak.

Novák Csaba polgármester (független) az MTI kérdésére elmondta; a napokban leesett nagy mennyiségű, 45 milliméteres csapadék, majd a hirtelen elolvadt hó miatt három-négy ház van veszélyben. A településtől egy kilométerre lévő víztározó nem bírta el a csapadékmennyiséget, kiöntött. Az állam tulajdonában lévő árkok nincsenek megfelelően kitisztítva, ezért azok nem tudták elvezetni a vizet, s a hordalék is lerakódott a közterületeken.  

A polgármester szólt arról is, hogy a szeptemberi esőzés után hirtelen jött áradás miatt a falunak ugyanezt a részét mosta el a víz, amelyre hatvan éve nem volt példa a településen. Az elöntést szeptemberben is az okozta, hogy a falu határában elterülő 24 hektáros árvízvédelmi tározó teljesen megtelt, s a gátján átbukott vizet a liszói patak nem tudta elvezetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán, a virológus – az EU-nak nincs oltása ilyen ellen

Orbán, a virológus – az EU-nak nincs oltása ilyen ellen

Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere

Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere

Az OGYÉI nem vizsgálta az AstraZeneca vakcináját az engedélyezése előtt

Az OGYÉI nem vizsgálta az AstraZeneca vakcináját az engedélyezése előtt