szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Egy hároméves bonyhádi kislánynak születése óta mind a négy végtagja hiányos, a terhesség alatt ezt mégsem vették észre az orvosok. A szakértők szerint az ultrahang-vizsgálattal sem lehet minden rendellenességet kiszűrni.

Gyimóti Zsanettnek születése óta hiányos mind a négy végtagja. A hároméves bonyhádi kislánynak nem fejlődött ki a bal alkarja, a másik kezén és két lábán egy-egy ujja hiányzik, míg a lábszára is rendellenesen nőtt. Utóbbit egy éves kora előtt megműtötték, így tanulhatott meg járni. Pedig édesanyja rendszeresen, a kelleténél is sűrűbben járt ultrahang-vizsgálatra a Baranya Megyei Kórházba. A terhesség 12. és a 19. hetében elvégzett vizsgálatokon, amikor a végtagokat is alaposan szemügyre veszik, több orvos sem talált a magzaton semmilyen rendellenességet - ahogy a többi ultrahangvizsgálaton sem tűnt fel senkinek a genetikai rendellenesség. A család szerint az orvosok hibáztak.

Ha egy kezén lenne csak probléma, akkor elhinném, hogy tényleg nem vették észre, de hogy mind a négy végtagjával baj van, akkor azt ne mondja nekem senki, egy szakértő, egy főorvos, egy orvos se, hogy ezt nem lehet észrevenni - mondta el a Független Hírügynökségnek Gyimóti Zoltán, a kislány édesapja. A szülők beperelték a Baranya Megyei Kórházat, kártérítési perükben a bíróság első fokon nekik, másodfokon viszont a kórháznak adott igazat. Azért, mert az orvosszakértő szerint az ultrahang-vizsgálatokkal sem mutatható ki minden rendellenesség.

Az orvosszakértővel értett egyet Winkler László, a szekszárdi Balassa János Kórház főorvosa is. A szakember a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ha valaki megfelelő képzettséggel rendelkezik, megfelelő ultrahanggéppel nézi a betegeket és nem ismer fel bizonyos fejlődési rendellenességeket, akkor az nem hiba, hanem a szűrővizsgálat természetéből adódó tény. A Baranya Megyei Kórház idén év elején olvadt be a pécsi egyetem klinikáiba. Sem az egyetemen, sem a korábbi fenntartó Baranya Megyei Közgyűlésben nem akartak nyilatkozni az ügyről.

A bíróság döntését a család nem fogadja el, ezért a Legfelsőbb bírósághoz fordulnak jogorvoslati kérelemmel.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

A hétfő reggeli síntörés miatt még ma is késnek a vonatok Kőbánya-Kispestnél, este az utat is le fogják zárni

A hétfő reggeli síntörés miatt még ma is késnek a vonatok Kőbánya-Kispestnél, este az utat is le fogják zárni