szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A keddi Népszava az origo.hu internetes hírportálra hivatkozva azt írja, hatezer kormánytisztviselő valamennyi munkaügyi adata központi nyilvántartásba kerül; december 15-től próbaüzemben működik ugyanis a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató Rendszer (KSZSZR), januártól pedig már élesben üzemel.

A KSZSZR feladata első körben a minisztériumi személyügyi nyilvántartások egységesítése lesz, ráadásul az Orbán-kormány említett határozata felkérte a közigazgatási minisztert, tegyen javaslatot arra, hogy a rendszert a jövőre tervezett központi és területi kormányhivatalokban is bevezessék. A dolgozók adataihoz a rendszert működtető Kormányzati Személyügyi Központ (KSZK) férhet majd hozzá, amely a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként, annak fennhatósága alatt működik. 

Az origo.hu beszámolója szerint egyetlen gombnyomással lekérhető lesz például, hogy kormányzati szinten hány munkavállaló éri el egy adott időpontban a nyugdíjkorhatárt, mennyi prémiumot osztottak egy-egy időszakban vagy mennyit költöttek a dolgozók béren kívüli juttatására.

A nyolc jelenlegi minisztériumban ma összesen körülbelül 5500-6000 kormánytisztviselő dolgozik, ami nagyjából egy nagyvállalat dolgozói létszámának felel meg. Ha ekkora cégeknél alapvető, hogy a dolgozók adatait egységes személyügyi nyilvántartásban vezessék, akkor ebben a szektorban pláne” – mondta a nyilvántartásról a hírportálnak Farkas Csaba, a projekt informatikai vezetője.

A közszférát nyilvántartó adatbázist teljes egészében európai uniós forrásból, összesen 892 millió forintból valósítják meg, melynek eddig harmadát fizették ki. A program négy évvel ezelőtt indult, eredetileg azzal a céllal, hogy a minisztériumok humánpolitikai feladatait összevonják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához