szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden családnak külön stratégiája van arra, hogy mikor (hetekkel korábban vagy az utolsó napon) érdemes fát vásárolni, s mit kell megnézni, hogy ne egy rég kivágott és így gyorsan tűlevelet hullató darabhoz jussunk. Az árak azonban többnyire stratégiától függetlenek.

Az elmúlt napok hírei szerint a tavalyihoz hasonló áron juthatunk fenyőhöz idén is. A lucot háromezer, az ezüst négy-ötezer, a normand fenyő pedig öt-hatezer forint körül lesz – nyilatkozta egy termelő. Körbekérdeztünk mi is, mennyi pénzzel érdemes rákészülni a fenyőfavásárlásra.

Vágott lucfenyőt 1790 forinttól (ez 70-100 cm-es), ezüstfenyőt 3890 forinttól, míg normand fenyőt 5990 forinttól vásárolhatunk az Oázis kertészet Kőbányai üzletében. Amennyiben viszont magas fára vágyunk, mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni: egy 2 méteres lucfenyőért itt már 5790 forintot kérnek el, míg egy ugyanekkora normand fenyő közel 20 ezer forint. Kérdésünkre a boltban elmondták, még nem teljes a készlet, de folyamatosan érkeznek a fák, vásárlók már most is vannak, a de az igazi roham a hónap közepén indul meg. Az üzletben akcióznak is: a vételár egy részét vágott virágban levásárolhatják a fáért érkezők.

Az Oázis nyíregyházi üzletében is érdeklődtünk, milyen áron vásárolhatnak vidéken. Ott úgy tájékoztattak minket, hogy egy 100-125 cm-es normand fenyő 6990 forint, kétméteres változatban pedig 14 990 forintot kell érte fizetnünk. A lucfenyőből a 100-125 cm magas fákat 1990 forintért kínálják. A kérdésre, hogy az utcai árusokhoz hasonló áraik vannak, azt mondták: lehet párszáz forintos eltérés, de úgy látják, nagy különbségek nincsenek.

Egy budapesti, X. kerületi üzlet honlapjának tanúsága szerint náluk egy 80-100 cm-es normand fenyő 5 950 forint, a lucfenyőből ez a méret 2 580 forint náluk. A normand fenyőből egy 150-175 cm-es 11 650 ebben a kertészetben, míg egy másfél méteres fához közel 3000 forintért juthatunk hozzá. .

Ez Somogy megyei kereskedő honlapján az üzleti áraknál jóval alacsonyabb összegeket találtunk. Itt egy első osztályú lucfenyő 1000 forint, s ezek átlagmagassága 1,7 – 2,5 méter. Ugyanitt a dán normand fenyő (1,5-2,3) méteres 5700 forintos darabáron van. Kérdésünkre azt mondták: az érkülönbség abból adódik, hogy esetükben közvetlenül a termelőtől vásárolnak, ezért lehet ez olcsóbb, mint egy boltban vagy utcai árustól vásárolt fa.

Évek óta ajánlják a környezetvédők és a kereskedők a cserepes fenyőket is. A már idézett fővárosi Oázisban vissza is veszik ezeket a fákat karácsony után, s az ár fele levásárolható. Ez esetben egy méteres lucfenyőhöz 4 990 forintért juthatunk hozzá, s ugyanilyen árban van egy 60-80 cm-es ezüstfenyő, míg a normand fenyő ez ezressel drágább. Ezeket persze meg is lehet tartani, s a kertbe kiültetni az ünnepek után.

Ami tehát biztosnak tűnik: a legolcsóbban a termelőtől kaphatunk fát, az üzletekbe viszont akciókra is akadhatunk. Az utcai árak várhatóan a kettő között lesznek. A favásárlók rohama még nem indult meg, ez a hónap közepére várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Már vágják a karácsonyfának való fenyőket

Megkezdték az őstermelők a karácsonyfának való fenyők vágását és előkészítését a szállításra a dél-zalai falvakban; a megrendelések nagyságrendje és a felvásárlási árak is a tavalyihoz hasonlóak.

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Jön az 1000 kilométeres hatótávú Tesla villanykamion

Jön az 1000 kilométeres hatótávú Tesla villanykamion

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R