szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség ugyan már vizsgálja, hogy amiként eshetett rá a gyermekotthonban egy szekrény a hároméves Dominikra, de a szülők is feljelentést tettek emiatt. A dokumentum a hét elején érkezett meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK).

A rendőrség tájékoztatása szerint hivatalbóé foglalkozás körében elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetés miatt indult eljárás annak a kisfiúnak, Dominiknak az ügyében, nem rég rádőlt egy szekrény egy budapesti gyerekotthonban. A gyermek olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok végül november 25-én kapcsolták le a lélegeztető gépről, mivel Dominik agyhalott volt, s nem volt esély arra, hogy magához térjen.

A szülők felvetették azt is, hogy a gyermeken külsérelmi nyomok voltak, amelyek bántalmazásra utaltak, s szerintük ezért szerintük Dominik valamelyik idősebb társa lehet a felelős.

Illés Hilda, a BRFK szóvivőjének a tájékoztatása szerint a héten érkezett meg hozzájuk a feljelentés, amelynek tárgya ugyanazt a cselekményt képezi, amelyben már vizsgálódnak. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyben hivatalból foglalkozás körében elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást, mely egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik, így ez idáig gyanúsítotti kihallgatásra sem került sor. Jelenleg boncolási, illetve szakértői véleményekre várunk, ennek függvényében változhat a bűncselekményi tényállás minősítő körülménye halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés.”

Dominik azért került egyébként a gyermekotthonba – testvérével együtt –, mert a szülőknek nem volt állása és lakása. Illés Blanka családjogi ügyekre szakosodott ügyvéd a hvg.hu-nak elmondta, hogy mivel Dominik átmeneti nevelésbe került,  a szülők felügyeleti joga szünetel, és csak kapcsolattartási joguk maradt. A gyermek nevelését, gondozását, törvényes képviseletét és vagyonának kezelését a gyám láthatja el, így fordulhatott elő, hogy a kisfiú gépről való lekapcsolásának ügyében a szülőket nem kérdezték meg.

Akkor azonban, amikor valakit lekapcsolnak a lélegeztető gépről, akkor nem vizsgálják, hogy gyámság alatt van-e vagy sem – közölte az ügy kapcsán a kórház. Ez esetben egy háromtagú orvos bizottság vizsgálja meg, hogy még meg lehet-e menteni az illető életét. Ilyenkor azt vizsgálják, hogy az agytörzshöz tartozó reflexek működnek-e vagy sem. Ha ezek nem működnek, akkor azt vizsgálják, hogy a betegnek van-e spontán légzése vagy sem. Ha nincs, halottá nyilvánítják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!