szerző:
hvg.hu

A rendőrség ugyan már vizsgálja, hogy amiként eshetett rá a gyermekotthonban egy szekrény a hároméves Dominikra, de a szülők is feljelentést tettek emiatt. A dokumentum a hét elején érkezett meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK).

A rendőrség tájékoztatása szerint hivatalbóé foglalkozás körében elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetés miatt indult eljárás annak a kisfiúnak, Dominiknak az ügyében, nem rég rádőlt egy szekrény egy budapesti gyerekotthonban. A gyermek olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok végül november 25-én kapcsolták le a lélegeztető gépről, mivel Dominik agyhalott volt, s nem volt esély arra, hogy magához térjen.

A szülők felvetették azt is, hogy a gyermeken külsérelmi nyomok voltak, amelyek bántalmazásra utaltak, s szerintük ezért szerintük Dominik valamelyik idősebb társa lehet a felelős.

Illés Hilda, a BRFK szóvivőjének a tájékoztatása szerint a héten érkezett meg hozzájuk a feljelentés, amelynek tárgya ugyanazt a cselekményt képezi, amelyben már vizsgálódnak. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyben hivatalból foglalkozás körében elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást, mely egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik, így ez idáig gyanúsítotti kihallgatásra sem került sor. Jelenleg boncolási, illetve szakértői véleményekre várunk, ennek függvényében változhat a bűncselekményi tényállás minősítő körülménye halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés.”

Dominik azért került egyébként a gyermekotthonba – testvérével együtt –, mert a szülőknek nem volt állása és lakása. Illés Blanka családjogi ügyekre szakosodott ügyvéd a hvg.hu-nak elmondta, hogy mivel Dominik átmeneti nevelésbe került,  a szülők felügyeleti joga szünetel, és csak kapcsolattartási joguk maradt. A gyermek nevelését, gondozását, törvényes képviseletét és vagyonának kezelését a gyám láthatja el, így fordulhatott elő, hogy a kisfiú gépről való lekapcsolásának ügyében a szülőket nem kérdezték meg.

Akkor azonban, amikor valakit lekapcsolnak a lélegeztető gépről, akkor nem vizsgálják, hogy gyámság alatt van-e vagy sem – közölte az ügy kapcsán a kórház. Ez esetben egy háromtagú orvos bizottság vizsgálja meg, hogy még meg lehet-e menteni az illető életét. Ilyenkor azt vizsgálják, hogy az agytörzshöz tartozó reflexek működnek-e vagy sem. Ha ezek nem működnek, akkor azt vizsgálják, hogy a betegnek van-e spontán légzése vagy sem. Ha nincs, halottá nyilvánítják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést