szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár az időjárás miatt a hétvégére tervezett próbaterhelés a jövő hétre csúszott, várhatóan még karácsony előtt átadják Szolnok új tiszai átkelőjét, a Tiszavirág gyaloghidat - közölte a beruházás műszaki ellenőrzésével megbízott Utiber Közúti Beruházó Kft. projektvezetője.

Dobó Gábor elmondta: november 29-én megkezdődött a híd műszaki átadás-átvételi eljárása. Az eddig feltárt hibák kijavítását, illetve a hiányosságok pótlását december 17-ére vállalta a kivitelező Közgép Zrt. Ezt követően már csak a hatósági engedélyek kiadásán múlik, mikor vehetik birtokba a gyalogosok és a kerékpárosok az új átkelőt. A szakember szerint minden esély megvan arra, hogy ez a karácsonyi ünnepek előtt megtörténjen.

Mint elmondta, a statikus és a dinamikus próbaterhelést az időjárás miatt december 5-e helyett előreláthatólag a jövő hét első felében végzik el. Előbbi próba keretében több mint 200 tonna súlyt - egyenként egytonnás, vízzel teli műanyag tartályokat - helyeznek el a hídon. A dinamikus teszt pedig abból áll, hogy a Műszaki Egyetem száz hallgatója egyszerre gyalogol, kocog, fut és dülöngél majd a híd járdáján és kerékpárútján - magyarázta a főmérnök.

A Tiszavirág híd átadásának határidejét eredetileg 2010. szeptember 1-jére, Szolnok város napjára tűzték ki. A beruházás csúszását a szakemberek közlése szerint az elmúlt egy évben kialakult sorozatos vis maior helyzetek - elsősorban a Tisza magas vízállása - indokolják. A jövő évre áthúzódó befejezés már kötbérrel fenyegetné a fővállalkozót - tette hozzá Dobó Gábor, aki az eddigi nehézségeket felidézte utalt arra: a 2009 őszén kezdődött építkezés során számos olyan árhullám vonult le a Tiszán, amely elöntötte az ártéri munkaterületet, emiatt 2010 júliusáig csak rövid időszakok voltak alkalmasak az alapozásra.

Nemrégiben pedig egy baleset késleltette a beruházást: szeptember 17-én munkavégzés közben a Tiszába esett és megfulladt egy munkás, akinek a halála miatt a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával eljárást indított. Közép-Európa és az ország legnagyobb gyaloghídjának elkészítése nettó 1,2 milliárd forintba kerül, a költségek 70 százalékát európai uniós támogatásból, a többit pedig önerőből fedezi a Tisza-parti megyeszékhely önkormányzata.

A tiszavirágot mintázó, acélszerkezetű építmény különleges, ritkán alkalmazott műszaki megoldások egész sorát vonultatja fel. Tömege 550 tonna, hossza 444 méter. A folyómederhez a legközelebb eső két pillére egymástól 120 méter távolságban áll. A projekt részeként új dísztér is épül a gyalogoshíd belvárosi hídfőjénél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Karácsony bemutatott egy térképet, ami szerint a kínai egyetem mégis a Diákváros területén lesz

Karácsony bemutatott egy térképet, ami szerint a kínai egyetem mégis a Diákváros területén lesz

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál