szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hónap alatt hét ponttal, 36-ról 29 pontra esett a hvg.hu NetHangulat index értéke – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A magánnyugdíjpénztárakról hozott kormánydöntés tehát jelentősen rontott az internetezők közhangulatán: a pesszimisták aránya ismét meghaladja a 70 százalékot, és számottevően csökkent a kormányba vetett bizalom is.

A tavaszi országgyűlési választásokkal fordulóponthoz érkeztünk a Nethangulat mérések történetében: a Fidesz elsöprő győzelmének eredményeként április végére 14, májusban pedig további 3 ponttal nőtt a NetHangulat index, és az akkor mért 40 pont 2006 májusa óta a legmagasabb érték volt. Bár a következő hónapokban némiképp csökkent az index értéke, a korábbiakhoz képest bizakodó hangulat egészen október végéig kitartott, és úgy tűnt, a kabinet vitát kiváltó intézkedései – az IMF-fel szembeni ellenállás vagy az Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálása – sem változtatták meg az internetezők közhangulatát. Októberben 36 ponton állt az index, alig valamivel alacsonyabban, mint a választásokat követően.

November azonban újabb fordulópontot hozott – arra ugyanis már ugyancsak 2006 óta nem volt példa, hogy az index egyetlen hónap leforgása alatt 7 pontot zuhanjon. A magánnyugdíj-pénztárakkal kapcsolatos kormánydöntés tehát jelentős hatással volt az internetes közhangulatra: a legutóbbi felmérés szerint a NetHangulat index 29 ponton áll, ami még mindig magasabb, mint a választások előtti értékek, de már lényegesen elmarad a májusi csúcsponttól.

Arra majd az év utolsó felmérése adja meg a választ, hogy a pesszimizmus átmeneti vagy tartós fokozódásáról van-e szó, netán folytatódik az index csökkenése az ünnepek emelkedett hangulatában is.
 
A hvg.hu NetHangulat Index alakulását meghatározó alapkérdés a korábbi hónapokkal megegyező módon januárban is a következő volt: Általában milyennek látja Ön a magyarországi helyzetet? Inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

©

A NetHangulat index ötvenes értéke tekinthető középpontnak. A középpontnál alacsonyabb értékek pesszimista, az ennél magasabb értékek optimista hangulatot jelentenek. A középponttól való távolság a pesszimizmus vagy az optimizmus mértékét határozza meg. Eszerint az internetezőket az elmúlt tizenkét hónap mindegyikében (sőt az elmúlt öt évben) inkább borúlátó hangulat jellemezte, és még a választásokat követően is a pesszimisták voltak többségben.  A tavaly márciusi mélypont idején a hazai netpolgárok 91 százaléka gondolta úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok; ez az arány a választások előtt márciusban 81 százalék volt, májusban viszont csupán 58 százalék. Az elmúlt egy hónapban 7 százalékponttal nőtt a pesszimisták aránya, így november végén már 72 százalék gondolta úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és csak minden ötödik netpolgár volt ellenkező véleményen.

Magyarországon inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

 

szeptember

október

november

Optimista
Egyértelműen vagy inkább jól alakulnak a dolgok

24%

26%

20%

Nem tudja megítélni

10%

9%

8%

Pesszimista
Egyértelműen vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok

66%

65%

72%

Úgy tűnik, az elmúlt hónapban leginkább a férfiak körében nőtt a pesszimizmus: esetükben valóban drámai mértékben, 11 ponttal zuhant az index értéke. A nők körében „csupán” 4 pontos csökkenést regisztráltunk, így november végén már nem volt igaz az a korábbi tétel, miszerint a férfiak optimistábbak, mint a nők: előbbiek esetében 29, utóbbiak esetében 28 ponton áll a mutató.

[[ Oldaltörés (2, oldal: Romlott a demokrácia) ]]

Halványabb, de még él a remény

 

Az ország jelenlegi helyzete

Az ország várható helyzete egy év múlva

2009. XII.

25

28

2010. I.

26

31

2010. II.

25

31

2010. III.

26

33

2010. IV.

27

38

2010. V.

29

39

2010. VI.

27

34

2010. VII.

30

36

2010. VIII.

28

35

2010. IX.

29

35

2010. X.

30

35

2010. XI.

27

31

A válaszadók a kutatás során nem csak általánosságban, hanem egyes tényezők szerint lebontva is értékelték az ország jelenlegi és jövőbeli helyzetét. A megkérdezettek az iskolai osztályzatoknak megfelelően ötös skálán külön értékelték a demokrácia működését, a gazdasági helyzetet, az egészségügyi ellátást, a közlekedést, a szociális ellátást és az ország nemzetközi megítélését. Az ország helyzetét kifejező mérőszámok a NetHangulat indexhez hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50 tekinthető – az ennél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak.

A főindexhez hasonlóan az ország helyzetére vonatkozó mutató is csökkent 3 ponttal – és ekkora mértékű változás ennél az indexnél már jelentősnek tekinthető. A megkérdezettek a gazdaság helyzetét, a demokrácia működését és az ország nemzetközi megítélését érzik rosszabbnak, mint egy hónappal ezelőtt.

A várakozásokat jelző index értéke öt ponttal csökkent, de még mindig négy ponttal magasabb értéket vesz fel, mint az aktuális index. A netpolgárok tehát még továbbra is bíznak abban, hogy egy év múlva jobb lesz az ország helyzete: elsősorban a gazdasági helyzetet illetően és az egészségügy területén bíznak jelentősebb pozitív változásban – de már korántsem olyan mértékűben, mint tavasszal.

Már nem látjuk olyan derűsnek a jövőt, mint tavasszal

 

Az egyén jelenlegi helyzete

Az egyén várható helyzete egy év múlva

2009. XII.

44

50

2010. I.

46

52

2010. II.

47

53

2010. III.

45

51

2010. IV.

45

53

2010. V.

47

55

2010. VI.

44

52

2010. VII.

45

53

2010. VIII.

46

54

2010. IX.

46

52

2010. X.

46

54

2010. XI.

44

49

A felmérésben megkérdezettek ötös skálán értékelték saját jelenlegi és jövőbeli helyzetüket is: az anyagi helyzet, a munka (tanulás) és az emberi kapcsolatok tekintetében. Az egyéni helyzetet kifejező mérőszámok a korábbiakhoz hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50-es érték tekinthető, amelynél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak. Az internetezők a vizsgált dimenziók közül emberi kapcsolataikat értékelik a legjobbnak és anyagi helyzetüket a legrosszabbnak. Ez a sorrend a felméréssorozat kezdete óta nem változott.

A személyes helyzetre vonatkozó index a választások óta sem változott jelentősen: jelenleg 44 ponton áll, vagyis 2 ponttal alacsonyabban, mint egy hónappal ezelőtt. A jövőre vonatkozó index értéke viszont 5 ponttal csökkent, és csak 49 ponton áll – tehát a netpolgárok az új kormány hivatalba lépése óta most látják legkevésbé pozitívan saját személyes helyzetük jövőbeli alakulását.

[[ Oldaltörés (3. oldal: Csökkent a kormányba és a parlamentbe vetett bizalom) ]]

A NetHangulat index esése ellenére a tizenöt vizsgált intézmény többségének bizalmi indexe nem változott hibahatárt meghaladó mértékben. Komolyabb csökkenést négy intézménynél figyelhettünk meg: míg azonban az Alkotmánybíróság esetében az elmúlt havi jelentős mértékű – és inkább a szimpátia kifejezésnek tekinthető – növekedés utáni visszarendeződésről van szó, addig a kormány és a parlament esetében nyilvánvalóan az elmúlt hónap – elsősorban a magánnyugdíj-pénztárakat érintő – intézkedései állnak a csökkenés hátterében. Ugyancsak említésre méltó – 3 tizedpontos – csökkenést regisztráltunk a köztársasági elnök esetében is, így az elnöki intézmény presztízse már csak lista örökös sereghajtóinak: a kormány, parlament politikai pártok „hármasfogatnak” a presztízsét múlja felül.

Intézmények bizalmi indexe (10-es skálán)

 

október

október

változás

Alkotmánybíróság

6,1

5,8

le

ENSZ

5,6

5,8

fel

NATO

5,3

5,4

fel

Európai Unió

5,3

5,3

-

Bíróságok

5,1

5,1

-

Ügyészség

5,0

5,1

fel

Ombudsmanok

5,0

5,0

-

Civil szervezetek

4,9

4,9

-

Rendőrség

4,9

4,9

-

Önkormányzatok

4,6

4,5

le

Köztársasági elnök

4,5

4,2

le

Egyházak

4,1

4,2

fel

Kormány

3,8

3,4

le

Parlament

3,6

3,2

le

Politikai pártok

2,8

2,7

le

 A felmérést az NRC 2010. november 27-30. között végezte 1000 internet-használó online megkérdezésével. Az adatbázist az TNS-NRC InterBus kutatásának offline adataival súlyoztuk, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

NetHangulat: nagyot nőtt az Alkotmánybíróság presztízse

Javult az internetezők közhangulata az elmúlt egy hónapban – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A hvg.hu NetHangulat index értéke 2 pontos emelkedést követően október végén 36 ponton állt; az internetezők egynegyede szerint jó, közel kétharmada szerint viszont rossz irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

NetHangulat: a jövő kezd megfakulni

Bár ősz elején hagyományosan romlani szokott a közhangulat, ezúttal nem történt változás a hvg.hu NetHangulat indexben; szeptember végén ugyanúgy 34 ponton állt, mint egy hónappal korábban – derül ki az NRC Piackutató adataiból. Az internetezők közel kétharmada pesszimista, minden negyedik internetező ugyanakkor úgy véli, jó irányba mennek a dolgok.

Itthon

Kiábrándult netpolgárok: kétharmaduk szerint rossz irányba mennek a dolgok

Június végén már nem voltak olyan bizakodóak az internetezők, mint közvetlenül a választások után – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A hvg.hu NetHangulat index az elmúlt egy hónapban 8 pontot csökkent, és bár a mostani 32-es érték még mindig lényegesen magasabb annál, mint amit a választások előtt mértünk, a netpolgárok közel 70 százaléka újra úgy gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

Elmúlt a nyár és vele a csúcsra járó optimizmus – nethangulat-jelentés

Augusztusban némiképp romlott az internetezők közhangulata – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A hvg.hu NetHangulat index 1 pontot csökkent, és jelenleg 34 ponton áll, ami ugyan 6 ponttal alacsonyabb a májusi értéknél, de még így is 11 ponttal magasabb, mint amit a választások előtt mértünk. Nyár végén a netpolgárok 67 százaléka volt pesszimista, és 24 százalékuk gondolta úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

Javuló közhangulatot, erősödő bizalmat jelez a Nethangulat index

Július végére ismét javult az internetezők közhangulata – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A hvg.hu NetHangulat index a júniusi 8 pontos csökkenést követően az elmúlt egy hónapban 3 pontot nőtt, és jelenleg 35 ponton áll. A netpolgárok 63 százaléka pesszimista, 26 százalékuk szerint viszont jó irányba mennek a dolgok. Ha nem is látványosan, de újra nőtt a kormány iránti bizalom, és a rendőrség presztízse is javult.

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást