szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lehet Más a Politika a korrupcióellenes harc jegyében két törvényjavaslatot nyújtott be – derült ki Schiffer András frakcióvezető és Scheiring Gábor képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Schiffer András arra hívta föl a figyelmet, hogy december 9-ét 2003-ban az ENSZ Közgyűlés a korrupcióellenes harc világnapjává nyilvánította. Fölhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a korrupcióellenes világnap megszületésében döntő érdemeket szerzett Transparency International 2010-es listáján Magyarország a tavalyi 47. helyről az ötvenedikre csúszott le.

A magyar kormánynak ezen helyzet ellenére nincsen antikorrupciós stratégiája, sőt „kifejezetten szembemegy” a korrupció fölszámolásával – közölte Scheiring Gábor. A Közlekedési és Infrastrukturális Albizottság alelnöke arra hívta föl a figyelmet, hogy a kormánytöbbség kivonta közérdekű adatokra vonatkozó törvény hatálya alól a többségében állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő társaságokat. Ráadásul a kormány nem támogatja az LMP azon törvénymódosító szándékát, hogy a banktitok „ne vonatkozzék az állami vagy önkormányzati tevékenységhez kapcsolódó adatokra, vagy az európai uniós források fölhasználására”. Az ellenzéki képviselő szerint ez azért fontos, „mert olyan társaságok, mint például a Grupo Milton, folyamatosan az állam által kezelt társaságoktól jutnak üzleti előnyhöz”. A sávolyi motorversenypálya-beruházásnál például a Grupo Milton a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kapott pénzből akarta a beruházást fejleszteni. A MFB a banktitokra hivatkozva tartott vissza egy, a hitelt megalapozó háttértanulmányt – közölte Scheiring. Az LMP azt szeretné elérni, hogy a banktitokra hivatkozva ne lehessen ilyen információkat visszatartani – mondta. Hangsúlyozta: „aki az állammal üzletel, annak vállalnia kell az átláthatóságot”.

A korrupcióellenes harc nemcsak morális okokból fontos, hanem mert meghiúsítja az érdemi állampolgári részvételt, ha „a különböző közpolitikai döntéseket […] meg lehet vásárolni” – egészítette ki kollégáját a frakcióvezető. Schiffer úgy folytatta: pártja két törvényjavaslatot nyújtott be a korrupció visszaszorításának céljából. Egyrészt a Büntető Törvénykönyvet módosítanák, mégpedig úgy, hogy radikálisan kiterjesztenék azon információk körét, amelyek esetén nem kérésre, hanem automatikusan kell kiadni egy állami bank, minisztérium vagy önkormányzat által kezelt adatokat. A frakcióvezető hozzátette: most van egy szűk kör, amelyek esetén ezeket az adatokat nyilvánosságra kell hozni, de a nyilvánosságra hozatal elmulasztása jelenleg semmiféle büntetőjogi szankcióval nem jár. Ezen változtatna az LMP – tette hozzá Schiffer. „Adott esetben menjen börtönbe”, aki felelős ezért – mondta.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: pártja másik javaslata a gazdasági társaságokról szóló törvényt módosítaná. Szerinte ma a cégek szétválásával könnyen lehet a zavarosban halászni: ha megbüntetnek egy társaságot, az kettéválik, az egyik kapja a szankciókat, míg „a másik cég vígan éli tovább szűziesen tiszta életét”.

Scheiring Gábor szerint ilyen cég a Strabag, melyet súlyosan megbüntettek. A cég kettévált, „a csúnya Strabag vitte az összes büntetést, a szép Strabag továbbra is indult a közbeszerzéseken és súlyos […] milliárdokat vitt el állami közbeszerzési pénzekből”. Az ellenzéki képviselő úgy látja: „világos, hogy a kormány nem kíván érdemben tenni sajnos a korrupció ellen”, mert ha kívánna, akkor bezárná a kiskapukat.

Az LMP szeretné elérni, hogy a közhatalmi személyek – beleértve a parlamenti képviselőket is – céghálója legyen nyilvános – reagált újságírói kérdésre Schiffer András. Úgy folytatta: a BTK-t érintő módosításuk alapján vétség lenne a nyilvánosságra hozatal elmulasztása, amiért alapesetben kettő, minősített esetben három évig terjedő szabadságvesztés járna.

A hvg.hu kérdésére a frakcióvezető azt mondta: a cégháló nyilvánossága a közeli hozzátartozókra is kiterjedne. Ha valaki közpénzek fölött rendelkezik, akkor lehessen a neve alapján kutakodni a cégtárban. „Erről is be fogunk terjeszteni, szerintem a jövő év első félévében, törvényjavaslatot” – tette hozzá Schiffer.

A korrupcióellenes harcot nem lehet csak büntetőjogi eszközökkel vívni – közölte szintén portálunk kérdésére az ellenzéki frakcióvezető. Ehhez szükség van például a közpénzre vonatkozó pályázatok azonnali, egyidejű összehasonlíthatóságára, az elvileg független intézmények tényleges függetlenségére, vagy arra, hogy mindenkori kormányzattól független intézményként az Állami Számvevőszék a korrupcióellenes harc központja lehessen – fogalmazott.

Scheiring Gábor ezt azzal egészítette ki, hogy a főszereplők – a Fidesz és az MSZP – ezer szállal kötődnek a jelenlegi „zűrzavaros és átláthatatlan” helyzethez, így mindkét párt érdekelt annak fönntartásában. A frakcióvezető arra hívta föl a figyelmet, hogy a korrupcióelleni küzdelem részeként a ciklus kezdetekor az LMP benyújtott egy párt- és kampányfinanszírozási törvényjavaslatot, amit tárgysorozatba vettek, de „napirendre vételét a többség halasztgatja”. Úgy folytatta: „amíg a párt- és kampányfinanszírozás nincsen rendezve, addig oligarchák szállják meg a politikát, addig minden korrupcióellenes intézkedés majdnem, hogy hiábavaló cselekedet”.

A hvg.hu-nak nyilatkozó Scheiring Gábor hangsúlyozta: a Karácsony-féle javaslat sok tekintetben hasonlít az előző ciklus végén, februárban az akkori parlamenti többség által megszavazott, de kétharmados törvény lévén, mégis elbukó törvényjavaslatra. Mindkettő szakmai hátterét a Transparency International adta. Tekintettel arra, hogy akkor a Fidesz tartózkodása miatt nem ment át a törvényjavaslat, Scheiring szerint most is „van rá esély”, hogy a Karácsony-féle javaslatot nem fogadja el a kormánytöbbség. Bár „a kormánytöbbség […] fölszámolja az átláthatóság bástyáit […], mi mindent megteszünk, hogy ez átmenjen”. Ha a Karácsony-féle javaslat nem is megy át, az LMP szeretné a nyilvánosság előtt egyértelművé tenni, hogy „a Fidesznek nincs korrupcióellenes stratégiája és nem partner a korrupció fölszámolásában” – fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki szerint „addig nehéz normakövetést elvárni az állampolgároktól”, amíg ők azt látják, hogy a politikusok két kézzel tömik saját zsebüket.

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban

Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban