szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aba-Horváth István, az új roma szövetség listavezetője azt mondta: békességre törekszik, "háborúmentes" időszak következik a magyarországi cigányságon belül, feltéve, ha a januári kisebbségi választáson az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökévé választják.

Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes képviselője, a megyei cigány önkormányzat elnöke, aki a 2009-es európai parlamenti, s az idei országgyűlési és önkormányzati választásokon is a Fidesz megyei listáján szerepelt, a szombat hajnalban véget ért egyeztető tárgyalások után az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az új szövetség "a haza, a nemzet, az egyház és a család elsőbbrendűségére épít", s annak vezetőjeként ő baráti, testvéri jobbot, békességre törekvést, háborúmentes időszakot, munkát ajánl, nyújt a magyarországi cigányságnak.

Hozzátette: elkötelezett hozzáállással, következetes, kiszámítható munkával, egymás tiszteletben tartásával, békességre törekvéssel a társadalom előítéletét vissza lehet szorítani, és a cigányság valós összefogásával a magyar nemzet szellemi, lelki megújulása mellett az egységes cigány közösség társadalmi integrációja, önbecsülése és társadalmi elfogadása is felgyorsulhat.

A másfél tucatnyi roma szervezet által megalakított tömörülés vezetőjének választott Aba-Horváth István szerint a cigányság az összefogással utat mutat Magyarországnak és Európának, és csak így lehet segíteni a cigányság helyzetén. 

Kolompár Orbán, az MCF (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) és az OCÖ elnöke a szombat hajnalban véget ért tárgyalásokról beszámolva korábban az MTI-vel azt közölte: szövetségbe tömörült több cigány szervezet a januári országos és területi kisebbségi választásokra Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő és az általa vezetett Lungo Drom nélkül, és az OCÖ elnökjelöltjének Aba-Horváth Istvánt választották.

Az országos és területi kisebbségi választásokat január 9-én tartják, és csak megválasztott kisebbségi képviselők szavazhatnak a listán állított jelöltekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hont András: Vityernyák

Hont András: Vityernyák

Átlépte a 31 milliót a fertőzöttek száma világszerte

Átlépte a 31 milliót a fertőzöttek száma világszerte

Foglakoznunk kell a betonnal – rosszabb, mint a műanyag vagy az autók

Foglakoznunk kell a betonnal – rosszabb, mint a műanyag vagy az autók