szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdasági bizottság a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvényhez nyújtott be zárószavazás előtti módosító indítványt. Ebben a testület azt indítványozza, hogy jövőre a pártok frakciói működésre fordítható havi költségkerete a maihoz képest emelkedjen.

Több pénzből gazdálkodhatnak jövőre a parlamenti frakciók és a független képviselők is, ha az Országgyűlés elfogadja a gazdasági bizottság zárószavazás előtti módosító indítványát. A javaslat, amely egységesen 25 százalékkal emelné minden képviselőcsoport forrásait, a megnövekedett törvényalkotói munkával indokolja az emelést.

A gazdasági bizottság a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvényhez nyújtott be zárószavazás előtti módosító indítványt. Ebben a testület azt indítványozza, hogy jövőre a pártok frakciói működésre fordítható havi költségkerete a maihoz képest emelkedjen: a javaslat egységesen 25-25 százalékkal emelné a kormánypárti és az ellenzéki frakciók költségkeretét, és ugyanennyivel növelné független képviselők forrásait is.

A ma hatályos szabályok szerint a pártok képviselőcsoportja a működésükkel járó kiadásokra havonta képviselőcsoportonként huszonöt képviselő alapdíjának, valamint - képviselőnként - kormánypárt esetében az alapdíj 30 százalékának megfelelő, ellenzéki párt esetében az alapdíj 60 százalékának megfelelő összeget jogosultak igénybe venni az Országgyűlés hivatali szervezete költségvetéséből; a független képviselő munkájának segítéséhez az alapdíja 75 százalékának igénybevételére jogosult. Az új szabályok szerint a kormánypártok esetében 55, az ellenzék esetében 85, a függetleneknél pedig 100 százalékra emelkednek az összegek. A módosító javaslat e mellett lehetőséget ad arra is, hogy a forrásaikat év közben átcsoportosítsák.

A javaslat szerint az Országgyűlés megnövekedett törvényalkotói munkája indokolja a pártok képviselőcsoportjait működési kiadásaira fordítható összeg emelését és a rendelkezésükre álló költségvetési források felhasználhatóságának módosítását. A változtatás célja - rögzíti az indoklás -, hogy a törvényalkotás során stabil működési feltételeket teremteve az "Országgyűlés az alkotmány rendelkezéseivel összhangban a továbbiakban is biztosítani tudja a népszuverenitásból eredő jogok gyakorlásával a társadalom alkotmányos rendjét, a kormányzás alkotmánynak megfelel ő szervezetét, irányát és feltételeit". Az Országgyűlés hétfőn tartja a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvény zárószavazását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Orbán: 3 millió beoltott

Orbán: 3 millió beoltott