szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány megtárgyalta, és úgy döntött, nem támogatja a fideszes Rogán Antalnak azt az alkotmánymódosítási javaslatát, amellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvénybe emelné - mondta a kormányszóvivő.

Nagy Anna a kabinet ülése után tartott tájékoztatóján közölte, az új alkotmányozási folyamatban kell megvitatni azt, hogy az NMHH rendelkezzen-e rendeletalkotási joggal. Az MTI azon kérdésére, egyeztettek-e Rogán Antallal a javaslata sorsáról, a kormányszóvivő úgy válaszolt: biztos benne, hogy az egyeztetések folynak, hiszen a demokrácia "diskurzív műfaj". Az MTI-nek a hírre reagálva Rogán Antal úgy nyilatkozott: a kormány döntéséről még nem tájékoztatták, ezért tekintettel arra, hogy a frakció hétfőn a benyújtást támogatta, mindaddig, amíg a képviselőcsoport másként nem dönt, fenntartja indítványát.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter már hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy ugyan a kormány egyelőre még nem tárgyalta Rogán Antal alkotmánymódosítási indítványát - amelynek parlamenti tárgyalása egyébként még aznap megkezdődött -, de várhatóan nem fogja támogatni azt. A tárcavezető akkor közölte azt is, hogy az indítvány nem volt egyeztetve a kormánnyal.

Ezt megelőzően, hétfő kora délután a Fidesz a házbizottság ülésén ugyan nem talált támogatóra a frakciók körében azon kezdeményezéséhez, hogy még aznap megkezdődjön a parlamenti vitája Rogán Antal kezdeményezésének, ennek ellenére megkezdték a képviselők az előterjesztés tárgyalását, miután a Ház egyszerű többséggel szavazott az ezzel kiegészített, az Országgyűlés elnöke által előterjesztett napirendi javaslatról.

Csak a díjakról szól?

Rogán Antal ugyancsak hétfőn a Parlamentben újságíróknak azt mondta: az NMHH elnökének alkotmányban rögzített rendeletalkotási joga nem a média szabályozásáról szólna, hanem "egyszerűen díjakról", például a frekvenciadíjról. A politikus kifejtette: létrejött egy önálló intézmény, egy konvergens hatóság, az NMHH, amelyben a hírközlési hatóság is benne van. Az európai trendek és irányelvek szerint a hírközlési hatóságok nem függhetnek a kormánytól, és a kabinet semmilyen módon nem befolyásolhatja a döntéseiket. Azonban ha a rendeletalkotási jog a kormánynál van, az egy befolyásolás - mondta. "Ha egy intézményileg más lábakon álló hatóságot akarunk létrehozni, akkor (...) ez a lépés így logikus" - vélekedett. Rogán Antal szombaton nyújtotta be a parlamentnek önálló képviselői indítványát, amelyben azt kezdeményezi, hogy rögzítsék az alaptörvényben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendeletalkotási jogát.

Ha az Országgyűlés elfogadja a módosítási javaslatot, az alkotmány 2011. január 2-tól hatályos szövege szerint "jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelete, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kibocsátott rendelete".

A képviselő új fejezettel egészítené ki továbbá az alaptörvényt, amely tartalmazná, hogy az NMHH a Magyar Köztársaság elektronikus hírközlési piacát felügyelő és ellenőrző szerve, és felelős e piac zavartalan működéséért. A hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre, tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek, elnöke pedig törvényben meghatározott feladatkörében, törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet bocsát ki, amely más jogszabállyal nem lehet ellentétes.

A médiaszabályozás és a hírközlési igazgatás felülvizsgálata során - mind nemzeti, mind nemzetközi szinten - felmerül a jelenlegitől eltérő szabályozási eszköz, a hatóság elnöke által kibocsátott rendelet alkalmazásának szükségessége - áll az előterjesztés indoklásában. Mint Rogán Antal fogalmaz, a javaslat célja, hogy lehetőséget teremtsen a média és a hírközlés területén - összhangban a már beterjesztett, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslattal - az NMHH elnöke számára olyan normák (rendelet) kibocsátására, "amelyek a piaci viszonyok és más körülmények gyors változása folytán aligha határozhatók meg törvényi szinten (a médiaszolgáltatásokhoz és hírközlési szolgáltatásokhoz kapcsolódó különféle hatósági díjak mértéke)".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!