szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nézőpont Intézet szerint a Jobbik az "elkisgazdásodás" útjára lépett Pősze Lajos frakcióból történt kizárásával, illetve a "gárdamozgalom kezdődő szétesésével". A politikai elemző és tanácsadó intézet elemzésében emlékeztet: korábban már többször felhívták a figyelmet arra, hogy a Jobbik gyors szervezeti fejlődése miatt komoly törésvonalak alakultak ki a pártban.

Az elemzés készítői szerint a Jobbik nem tudott átütő sikert elérni az önkormányzati választáson, a kormánypárti kétharmad dominálta parlamentben semmiféle "zsarolási potenciállal" sem rendelkezik, és az elmúlt hónapokban "protesztpárti jellegét" is elvesztette. Kiemelik: mára ez a helyzet valóságos töréseket eredményezett, amelyeket a párt sikertelensége akár tovább is mélyíthet. Az intézet "szélsőségesekre" és "mérsékelt radikálisokra" osztja a pártot, a törésvonalak fő okát pedig például a Magyar Gárdához, illetve a parlamenti munkához való különböző hozzáállással magyarázza. Szerintük a Jobbik-frakcióból hétfőn kizárt Pősze Lajost a "szélsőséges politizálással eddig sem szimpatizálók" követhetik legközelebb. Az intézet ilyen "mérsékelt" jobbikos országgyűlési képviselőként említi Nyikos Lászlót, az Állami Számvevőszék korábbi elnökhelyettesét, valamint Balczó Zoltánt, volt MIÉP-es politikust, a Ház egyik alelnökét.

A Nézőpont Intézet elemzésében arra is felhívja a figyelmet, hogy a "gárdamozgalomban" a szervezet politikai súlyát alapjaiban veszélyeztető dezintegrációs folyamat indult meg, aminek legutóbbi jelét a gárda új, Jobbikhoz lojális vezetőválasztásában látják. Pősze Lajos kizárása után az MTI-nek nyilatkozva rasszizmussal, szélsőségességgel, anarchizmussal, "iszlámimádattal" és Európa-ellenességgel jellemezte a Jobbikot. A politikus szerint a pártban többször felhívta a figyelmet arra, hogy nincs jövője az Európával szembeforduló politikának.

Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető közleményében a frakció döntését azzal indokolta, hogy Pősze Lajos az elmúlt időszakban eltávolodott a párt irányvonalától, munkája során nem törekedett az együttműködésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Jobbik "cigányterror" kifejezése miatt ülésezett a házbizottság

Rendkívüli ülést tartott kedd reggel a házbizottság az LMP kezdeményezésére azzal összefüggésben, hogy a hétfői plenáris ülésen a jobbikos Lenhardt Balázs a "cigánybűnözés" és a "cigányterror" kifejezéseket használta. Az érintett országgyűlési képviselő fenntartja kijelentéseit.