szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Szabadalmi Szervezet (ESZSZ) igazgatótanácsa Bendzsel Miklóst, a Magyar Szabadalmi Hivatal (2011. január 1-jétől a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala) elnökét választotta új elnökhelyettesének szerdán Hágában megtartott ülésén - közölte a Magyar Szabadalmi Hivatal.

Az elnökhelyettes megbízatása három évre szól. Az ESZSZ igazgatótanácsa a tagállamok képviselőiből álló döntéshozó testület. Az ESZSZ-nek jelenleg 38 tagországa van, köztük az Európai Unió összes tagállamával. Az igazgatótanács egyebek mellett jogalkotói hatásköröket gyakorol, így például elfogadja és módosítja az Európai Szabadalmi Egyezmény (ESZE) egyes rendelkezéseit és az ESZE végrehajtási szabályzatát.

Emellett dönt a szervezet költségvetéséről, az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) vezetőinek kinevezéséről, továbbá az ESZH alkalmazottaira vonatkozó alapvető szabályokról. A testület hatáskörébe tartozik továbbá az ESZH előtti eljárások díjainak megállapítása. Az igazgatótanács a szerződő államok képviselői közül választja elnökét és elnökhelyettesét. Az elnökhelyettes hivatalból helyettesíti az elnököt, ha az tevékenysége ellátásában akadályoztatva van, valamint tagja az igazgatótanács öttagú elnökségének is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!