szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már közigazgatási egyeztetésen van a betegszállítás jövőjét érintő jogszabály-tervezet, a rendelet várhatóan még az idén életbe lép – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága.

A szaktárca a hét elején ismét egyeztetett a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületével a betegszállításról szóló rendelet módosításáról. A szakértői szintű tárgyalások január elején folytatódnak – tették hozzá.

A betegszállítókkal folytatott egyeztetések alapján az indokolatlan betegszállítások, valamint az indokolatlan távolsági és ünnepnapi betegszállítások kiszűrése is bekerül a jogszabályi javaslatba. Emellett az előírja majd azt is, hogy a betegszállítást végzőknek milyen képzettséggel kell rendelkezniük. Erre a tárca szerint azért van szükség, "mert betegszállítás közben bármikor előállhat olyan vészhelyzet, amikor a szállítást végző szakembernek sürgősségi ellátást kell nyújtania".

A betegszállítás biztonságos és folyamatos működésének garantálását tartalékautókkal oldanák meg. Ezzel felkészülnének a váratlan eseményekre, mint például, amikor a közelmúltban néhány szolgáltató csődöt jelentett.

A keddi megbeszélésen ugyanakkor arról is egyeztettek, hogy a betegszállító szervezetek irányítási tapasztalatait és kapacitásait miként lehet az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) hasznosítani – írták.

Az államtitkárság szerint a betegszállítóknak hatékonyabban kell működniük az egészségügyi ellátórendszerben. Ennek érdekében 2011 első felében kiépülhet egy online nyomkövetéses rendszer, amellyel átláthatóbbak lesznek a betegszállítások, illetve az OMSZ-hez kerül a betegszállítás egységes irányítórendszere.

Az online nyomkövetéses rendszer az egészségügyi ágazat saját forrásából valósul meg. Így a betegszállítók a korábban őket terhelő irányítási költségeket a jövőben saját működésükre fordíthatják – írták.

A tárca továbbá azt is hangsúlyozta, hogy "a rendelet módosítását követően a betegszállító egységek a mostaninál sokkal hatékonyabban vethetők majd be egy esetleges katasztrófahelyzet esetén is".

Beneda Attila, az egészségügyi államtitkár kabinetfőnöke múlt csütörtökön jelentette be, hogy a szaktárca az OMSZ-hez vonná a betegszállítás irányítását. Mártai István, az OMSZ főigazgatója ugyanakkor azt mondta: jó intézkedés volt a betegszállítás és a mentés különválasztása.

Az Országos Betegszállító Szolgálat e hét keddi közleménye szerint számukra megnyugtató eredménnyel zárult az OMSZ és az egészségügyi államtitkárság képviselőivel folytatott első egyeztetés a betegszállítás jövőjéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Betegszállítás címén csaltak ki egymilliót egy asszonytól

Több mint egymillió forintot csalt ki egy jóhiszemű, segítőkész 83 éves szolnoki asszonytól egy nő arra hivatkozva, hogy közlekedési balesetet szenvedett ismerősét helikopterrel szeretné elszállíttatni - közölte a rendőrség szerdán.

Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek

Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

FBI: Az orosz hírszerzésnek akarták eladni Nancy Pelosi ellopott laptopját

FBI: Az orosz hírszerzésnek akarták eladni Nancy Pelosi ellopott laptopját