szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Köd és szmog telepedett Miskolc fölé, a városban ugyanakkor nem igazán lehet érzékelni azt, hogy csökkent volna a gépkocsiforgalom, hogy kevesebben lennének az utcákon, hogy a kéményekből ne dőlne kevésbé a füst, pedig a borsodi megyeszékhelyen második napja szmogriadó van.

Továbbra sem javul a levegő minősége Miskolcon, ám a lakók ezzel nemigen törődnek, a város éli mindennapjait, igaz, néhány gyalogos maszkot kötött szája elé.

Bár Kriza Ákos (Fidesz) polgármester csütörtökön megegyezett a városi közlekedési társasággal, hogy pénteken üzemkezdettől, vasárnap éjfélig ingyen utazhatnak villamosokon, autóbuszokon mindazon autósok, akiknek érvényes forgalmi engedélyükben miskolci lakcím szerepel, csakhogy kevesebb autó legyen az utakon, ám a forgalom pénteken nem nagyon mérséklődött.

A városba bevezető utak továbbra is forgalmasak, csak úgy mint a belterületiek, a tömegközlekedési eszközök se zsúfoltabbak, mint máskor. Miskolcon a levegő minősége rossz, csütörtökre virradóra a szállópor koncentrációja elérte, illetve meghaladta a szmogriadó riasztási szintjét, ezért a miskolciakat különböző korlátozásokra szólította, vagy inkább kérte fel a polgármester.

Szankcionálási lehetőség ugyanis nincs – ezt már Orosz Gábor városházi szóvivője mondta. A családi házas övezetekben többen nem tudják értelmezte azt a felszólítást, kérést: mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű kályhák, kazánok használatát.

F.Nagy Zsuzsa, a miskolci Ökológiai Intézet Alapítvány környezeti tanácsadója azt közölte: a fűtés korlátozása mínusz 10 fokban nem reális, a meteorológiai előrejelzések nem ígérnek egyértelműen kedvező változást a következő napokra.

A szakember azt javasolja: a gyerekek, az idősek, az asztmások, az allergiások kerüljék a belvárost és a város szűkebb völgyeit, lehetőleg ne mozduljanak ki a lakásból. A sportolók, a fanatikus kerékpárosok edzésüket halasszák el, az egészségesek is szájmaszkkal, kendővel közlekedjenek.

Az egészségügyi kockázat tehát komoly, kétszer annyian jelentkeztek már eddig a tüdőgyógyászati ambulancián mint egy átlagos téli napon – mondta, és hozzátette: „mindannyian tehetünk a levegőminőség javulásáért, gyalogoljunk, használjunk közösségi közlekedési eszközöket!”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!