szerző:
MTI

Széles körű negatív visszhangot váltott ki szerdán a magyar médiatörvény külföldön.

Az Európai Bizottság, mint szóvivője bejelentette, megvizsgálja a törvényt abból a szempontból, hogy mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak. Nem hivatalos vizsgálatról van szó, csupán annak elemzéséről, értékeléséről, hogy összhangban van-e a törvény az uniós joggal.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint Angela Merkel német kancellár egyik szóvivője útján óva intette Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit. "A német kormány nagy figyelemmel követi a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon" - jelentette ki sajtóértekezletén Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő. Egyúttal leszögezte, hogy Magyarország mint az EU jövendő soros elnöke különleges felelősséget visel azért az összképért, amely az Európai Unióról a világban kialakul.

A luxemburgi külügyminiszter bírálta a médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen. "A tervezet egyértelműen sérti az EU szerződéseinek szellemét és betűjét. Felveti a kérdést, hogy egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére" - mondta telefonon a Reutersnak, utalva arra, hogy Magyarország január 1-jén átveszi az unió soros elnökségét. "(A törvény) közvetlenül veszélyezteti a demokráciát. Az állam ellenőrzést fog gyakorolni a vélemény fölött. Mostanáig (Aljakszandr) Lukasenkát (fehérorosz elnököt) tekintették az utolsó diktátornak Európában. Nem ez lesz a helyzet, amikor a törvény hatályba lép" - fűzte hozzá Asselborn. Erre reagálva a magyar kormányfő szóvivője közölte: Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó.

Az új magyar médiatörvény bírálatot váltott ki az Európai Parlament német képviselői részéről - írta szerdán a Frankfurter Rundschau. A lapnak adott nyilatkozatában Martin Schulz, a szocialista EP-frakció elnöke kijelentette: "a sajtószabadságra vonatkozó európai normák alapján nagyon pontosan fogjuk megmérni Magyarországot". Amennyiben az ország nem felel meg a fenti előírásoknak, akkor "nagy problémákra számíthat" - fogalmazott az SPD-képviselő. Alexander Alvaro, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) EP-képviselője rendkívül megkérdőjelezhetőnek tartja, hogy a soros EU-elnökség várományosa el akarja hallgattatni országa kritikus hangú médiumait.

Az Európai Parlament zöld frakciója szerdán azt kérte az Európai Bizottságtól, valamint az EU országainak kormányaitól, hogy követeljék a médiatörvény visszavonását. "A magyar parlament által nemrég elfogadott médiatörvény egy európai uniós ország számára tűrhetetlen mértékű felügyeletet jelent" - írta közleményében Daniel Cohn-Bendit, a zöldek egyik vezetője.

Az új magyar médiatörvény megsérti az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a média szabadságára vonatkozó normáit, s fenyegeti a szerkesztői szabadságot és a média pluralizmusát - jelentette ki Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse. "Aggaszt, hogy a magyar parlament olyan médiatörvényt fogadott el, amely ha visszaélnek vele, elhallgattathatja a kritikus médiát és a nyilvános vitát az országban" - tette hozzá az EBESZ sajtóközleménye szerint.

Több német napilap kommentárban foglalkozott a médiatörvénnyel. A konzervatív Die Welt címoldalán közölt, Magyarország mint vezéri állam megállapítja: "Orbán Viktor kormányzó Fidesz pártja nyilvánvalóan eltökélte, hogy az egyszer megszerzett hatalmat, kétharmados többsége birtokában, egyhamar nem adja ki a kezéből. Olyan ez, mintha a tekintélyelvű, antiszemita 30-as években megállt volna a film, és most ismét peregni kezdene."

Tíz nappal az EU soros elnökségének átvétele előtt a magyar kormány az utcára küldi a lakosságot, és arcul csapja európai partnereit - állapította meg a szociáldemokrata párthoz közel álló Frankfurter Rundschau. "Aki ezentúl illetlenül, mondhatnánk bírálóan számol be a kétharmados (többséggel bíró) Fidesz politikájáról, azt pénzbírság vagy annál is rosszabb dolog fenyegeti. Az Európai Parlamentben joggal fogalmazódnak meg kételyek arról, vajon egy ilyen módon kormányzott országnak helye van-e egyáltalán az EU-ban, nemhogy a következő hat hónapban ő diktáljon ott."

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a sajtójogot szabályozó új törvény "mind politikai, mind jogi értelemben kötéltánc a megbízható médiarend és a cenzúra között".

A Handelsblatt a hazugságon ért politikusokat kipellengérező rovatában közölt rövid írást Orbán Viktor fényképével és tőle származó idézettel. Utóbbi szerint "Médiatörvényünk nem tartalmaz semmi olyant, ami ne létezne más EU-országban is". A cikk megállapítja: "Orbán januárban át akarja venni az EU soros elnökségét - és a 2010-es esztendőt durva valótlansággal fejezte be... Orbán úr Magyarországa többé nem szabad ország a média számára".

A lengyel Gazeta Wyborcza címlapján Orbán Viktort ábrázoló karikatúrát közölt, s mellette lengyelül és magyarul az állt, hogy "szolidaritásunkat fejezzük ki a magyar médiával, amelyet Orbán miniszterelnök el akar hallgattatni". A lap főszerkesztője, Adam Michnik azt írta, hogy "Orbán Magyarországa Lukasenka Fehéroroszországának az útjára lép. A szájkosár-törvények mindig és mindenütt a jogállamot sértik, a demokráciát rombolják, jogfosztottá teszik a társadalmat".

"Az európai elnökség félévének előestéjén igen a szájkosár törvényre. Az újságok Magyarországon a kormány alá vetve. Tiltakozás Budapesten, zavarban az EU" - címmel számolt be a törvényről az olasz Corriere della Sera.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bejelentették a 25. James Bond-film címét

Bejelentették a 25. James Bond-film címét

Kisebb tűz keletkezett az egyik tűzijátékos uszályon Budapesten

Kisebb tűz keletkezett az egyik tűzijátékos uszályon Budapesten

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

Egy apró körülmény, amely sokkal kreatívabb gondolkodásra sarkallhat

Egy apró körülmény, amely sokkal kreatívabb gondolkodásra sarkallhat

Bizonytalan az egyiptomi vasúti tender, ami miatt orosz kézbe adnák a Dunakeszi Járműjavítót

Bizonytalan az egyiptomi vasúti tender, ami miatt orosz kézbe adnák a Dunakeszi Járműjavítót

Jelentősen csökkentheti a balatoni dugókat, hogy beindul a veszprémi elkerülő fejlesztése

Jelentősen csökkentheti a balatoni dugókat, hogy beindul a veszprémi elkerülő fejlesztése