szerző:
hvg.hu

Etnikumra való tekintet nélkül bárki megkaphatja a magyar állampolgárságot, aki magyar állampolgár fölmenőket és minimális magyar nyelvtudást tud felmutatni – hangsúlyozta az új állampolgársági törvény január 1-i életbelépésének apropójából tartott sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Némi magyar nyelvtanfolyam elvégzése után bátran folyamodhatnának magyar állampolgárságért Andy Warhol, Milton Friedman, Paul Newman, Ariel Saron leszármazottjai, a rocksztárok közül például Suzy Quatro vagy Gene Simmons, egyébként Szlovákia lakosságának túlnyomó többsége is.

 „Történelmi tett, amit megcselekedtünk” – közölte sajtótájékoztatója elején a kereszténydemokrata pártelnök. Mint fogalmazott, január 1-től a határon túli magyarok állampolgárságot kaphatnak, ami „történelmi léptékkel is a nemzet egyesítése szempontjából sok-sok évtized óta ez a legjelentősebb lépés”. Szerinte a határon túli magyarság megtartásának a hagyományos támogatási formái „szükségesek, de önmagukban nem elégségesek”. A nyelvében, kultúrájában és történelmében egységes magyar nemzet ezzel közjogi értelemben is egyesülhet – mondta a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: a törvény „nem ismer A vagy B kategóriájú magyar állampolgárságot” és az állampolgárság megszerzése ingyenes.

„Nagy tisztelettel fölkérném sajtót, jó értelemben vett propagandát folytasson, hogy a honlap minél több emberhez juthasson el, hiszen arról mindenki tájékozódhat, mi az útja-módja az állampolgárság igénylésének” – fordult a médiához Semjén. A miniszterelnök-helyettes úgy vélte: a szocialisták idevonatkozó jóslataival ellentétben „miközben mi határozottan a nemzeti érdekeinket érvényesítjük, soha olyan jó nem volt a körülöttünk lévő országokkal a viszonyunk, mint most”. Hozzátette: a nemzeti érdekek ilyetén képviselete „megfelel az európai normáknak és az európai szokásoknak”.

Csíkszeredában, Londonban, de a Magyarországon élő határon túli magyarok körében is nagy az érdeklődés a január 1-én hatályba lépő törvény iránt – ezt már Wetzel Tamás miniszteri biztos közölte. „Kilencven év adósságát kell most, egy-két év alatt törleszteni” – tette hozzá. Az állampolgársági kérelmet kétezer-kétszáz magyarországi anyakönyvi hivatalban, több mint kilencven külképviseleten, továbbá a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak a megyeszékhelyeken működő ügyfélszolgálati irodáiban lehet benyújtani – mondta Wetzel.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: a magyar állampolgárságnak két föltétele van: magyar nyelvtudás és annak igazolása, hogy az illetőnek vannak magyar állampolgárnak született fölmenői. Akinél nem merül föl bűnüldözési, vagy nemzetbiztonsági kizáró tényező és a két föltételnek megfelel, az magyar állampolgárságot kap. Az eddigi egyéves elbírálás pedig most három hónapra zsugorodik  – közölte a szakember.

Újságírói kérdésre Wetzel Tamás azt mondta: eddig Kolozsvárott, Csíkszeredában és Szabadkán volt a legnagyobb az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt: e három helyen eddig összesen hat-hétezer ember tudakozódott a magyar állampolgárságról „és hónapokra előre foglalták le az időpontokat”.

Semjén ezt azzal egészítette ki, hogy a határmenti – például esztergomi vagy csengeri – anyakönyvvezetők föl lettek készítve a határ túloldaláról érkező kérelmekre, mert míg egy csíkszeredai magyar a helyi konzulátuson kérheti az állampolgárságot, addig szatmárnémeti nemzettársának egyszerűbb azt Csengerben kérnie, mint Kolozsvárott. Hozzátette: a nagy érdeklődésre való tekintettel az Egyesült Államokba akkreditált magyar diplomaták körutat tesznek az egész országban, hogy „például Texasból ne kelljen fölmenni Los Angelesbe”, az ottani konzulátusra.

A hvg.hu azt kérdezte Semjén Zsolttól: a magyar kormány számít-e Szlovákia ellenlépéseire. „Vége annak az időnek, amikor Magyarország a nemzeti érdekeit alárendelte más ország belpolitikájának” – felelt portálunknak a miniszterelnök-helyettes. „Soha többet magyar nemzeti érdeket nem rendelünk alá szlovák belpolitikai hullámverésnek. Az, hogy kinek adunk magyar állampolgárságot, Magyarország belügye” – tette hozzá. Úgy folytatta: „Mi a létező legjobb viszonyra törekszünk Szlovákiával, de ebbe nem fér bele az, hogy a saját nemzeti érdekeinket és az emberi jogokat alárendeljük a szlovák politika hullámverésének.” Közölte: „Magyarország senkinek nem ad ki információt magyar állampolgárságról semmilyen más országnak, semmilyen körülmények között”.

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a törvény nem generál-e Kijevvel is feszültséget, tekintettel arra, hogy az ukrán törvények nem ismerik el a kettős állampolgárságot? Semjén elmondta: a magyar kormány ez ügyben tárgyalt az ukrán politikai vezetéssel. Elismerte: a kérdésben meglévő állítás igaz, de ez főleg nem a százezres magyar, hanem a tízmilliós orosz kisebbség miatt van így. Úgy folytatta: számos kárpátaljai románnak van román, szlováknak szlovák útlevele, akkor „Magyarországnak nem kellene problémát csinálnia abból, hogy annak a maroknyi kárpátaljai magyarnak megadjuk a magyar állampolgárságot. Mi sem vagyunk alávalóbbak egyetlen más nemzetnél sem”. Azt mondta: a világ egyértelműen a kettős vagy többes állampolgárság irányába halad és „egy ország számára voltaképpen öncsonkítás, ha ezektől az állampolgáraitól elveszi a saját állampolgárságát”. Aláhúzta: „nem mondunk le arról, hogy egy, a világban bárhol élő magyar megkaphassa a magyar állampolgárságot”.

A hvg.hu afelől is érdeklődött, hogy mit tesz a magyar kormány azokkal a kárpátaljai nem magyarokkal, akik megtanulnak párszáz szót magyarul és mivel föl tudnak mutatni magyar állampolgár ősöket – abból a célból, hogy az Európai Unió állampolgáraként Londonban vagy Stockholmban legálisan munkát kaphassanak –, kérik a magyar állampolgárságot. „A magyar állampolgársági törvény nem etnikai alapon működik” – közölte Semjén Zsolt. Egy, a magyar kultúrához és nemzethez kötődő, brassói szász fölmenőkkel bíró ember ugyanúgy megkaphatja a magyar állampolgárságot, „mint az etnikai értelemben vett magyarok”.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette, az, hogy a határon túli, állampolgárságot szerzett magyaroknak lesz-e választójoga, nem az állampolgársági, hanem a majdani választójogi törvény függvénye. Hogy a választójogi törvény milyen lesz, azt „a Parlament bölcsessége dönti majd el”, az ő személyes álláspontja az, hogy a magyar lakcímkártyával nem rendelkező magyar állampolgárok egyéni választókerületben ne szavazhassanak, listás szavazati joguk azonban legyen.

A hvg.hu kérdésére, hogy ezek szerint a magyarországi választási kampány idején Dunaszerdahely, Csíkszereda vagy Beregszász tele lesz Orbán Viktort, Vona Gábort,  esetleg Mesterházy Attilát ábrázoló óriásplakátokkal, Semjén úgy felelt: „Ezt mindenkinek a fantáziájára bízom”, a magyar állampolgárságból ugyanis nem következik a választójog. „A választójogi törvény pontosan meg fogja határozni, hogy kinek, hogy lesz szavazati joga” – ismételte megt.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
110 millió forintos magyar Rolls-Royce divatterepjárót fotóztak Korcula szigetén

110 millió forintos magyar Rolls-Royce divatterepjárót fotóztak Korcula szigetén

A horvátok is lehagynák Magyarországot az euróbevezetéssel, csak van egy kis gond

A horvátok is lehagynák Magyarországot az euróbevezetéssel, csak van egy kis gond

Orbán Viktor is alig talál szavakat arra, amit az alkotmányos jogállammal művel

Orbán Viktor is alig talál szavakat arra, amit az alkotmányos jogállammal művel

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Mi is kávé és mi is tea? A mormon egyház megmondja

Mi is kávé és mi is tea? A mormon egyház megmondja

Rejtélyes tulajdonos vette át Szíjj László részvénycsomagját az MKB-ban

Rejtélyes tulajdonos vette át Szíjj László részvénycsomagját az MKB-ban