szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budapesti Művész moziban a minap, bemutatták a főleg a homoszexuálisok emberi jogi helyzetén javítani kívánó 2006 novemberi yogyakartai emberi jogi konferencia által elfogadott jegyzőkönyv magyar fordítását.

Dombos Tamás szociológus, a Háttér Társaság a Melegekért szakértője azt mondta: négy évvel ezelőtt tekintélyes civilszervezetek képviselői és ENSZ-szakértők, összesen huszonkilencen fogadták el az indonéz városban a jegyzőkönyvet, mely először próbálta meg a nemi irányultságot meghatározni. A huszonkilencek huszonkilenc alapelvet rögzítettek, köztük a hátrányos megkülönbözetéstől való mentességhez, az élethez és a személyes biztonsághoz, a magánélethez, a munkához, az oktatáshoz, az elérhető legmagasabb szintű egészséghez, a véleményalkotás és a véleménynyilvánítás szabadságához, a békés gyülekezéshez és egyesüléshez, a menedékhez és a családalapításhoz való jogot. Argentína, Brazília, Hollandia és Kanada önkéntesen vállalta a huszonkilenc pont betartását. Csehországban, Dániában, Finnországban, Izlandon, Norvégiában, Svájcban, Svédországban és az Egyesült Nemzetek több szervezeténél, például az Emberi Jogi Tanácsnál a yogyakartai pontok a dokumentumok és a kormányzati stratégiák hivatkozási alapjai lettek. A szakember hozzátette: a most megjelent magyar változathoz Kállai Ernő kisebbségi ombudsman és Farkas Lilla, az Egyenlő Bánásmód Tanácsadó Testület elnöke írt ajánlást.

A yogyakartai jegyzőkönyvnek több nemzetközi jogi alapja van – közölte Polgári Eszter jogász, a Közép-Európai Egyetem Jogi Tanszékének kutatója. Ezek a széles körben elfogadott, a nemzetközi emberi jogi rendszer alapját jelentő dokumentumok, úgy, mint nemzetközi egyezmények, az Európai Unió joganyaga, a soft law, azaz puha jog. Ez utóbbi például az ENSZ Közgyűlés nem kötelező határozatait, az Európa Tanács 211/2007-es, a homoszexuálisok gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadságáról szóló ajánlását, vagy a Egyesült Nemzetek, illetve az Amnesty International jelentéseit jelenti. Polgári hozzátette: a nemzetközi emberi jogi egyezmények nagy részét Magyarország is ratifikálta.

A Közép-Európai Egyetem szakembere emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy 2009. december 1-én - a lisszaboni szerződéssel együtt - hatályba lépett az EU alapjogi kartája. Ennek huszonegyedik cikkelye kimondja, hogy a házasság nem korlátozható férfi-női kapcsolatra.

A homoszexuálisok magyarországi jogi helyzetéről Polgári azt mondta: az Alkotmány 70./A paragrafusa tiltja az emberek közti megkülönböztetést. A passzus több dolgot is felsorol, amely alapján tilos az emberek közti különbségtétel. Ezek között nem szerepel a szexuális irányultság, de ott van az „egyéb helyzet”. A 20/1999. (VI. 25.) AB határozat szerint a „egyéb helyzetbe” a szexuális orientáció is beleértendő. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény pedig – így Polgári – kifejezetten tiltja a szexualitás alapján történő megkülönböztetést.

Dombos Tamás szerint az idevonatkozó magyarországi jogi szabályozás elég jó, de a gyakorlat nem az. Például az állami szervek felkészületlenek, a jogszabályokat nem képesek megfelelően alkalmazni. Dombos véleménye az, hogy az emberi jogokra, a toleranciára való iskolai nevelés háttérbe szorul, holott a Nemzeti Alaptantervben mindez benne van. A Háttér szakértője azt mondta: a pedagógusok hiányos ismeretei, kompetenciái jellemzik az oktatást. Bár az iskolai agresszió elharapózóban van, a magyar iskolákat mégsem jellemzi a homofóbia elleni föllépés – hangsúlyozta. Azt is nehezményezte, hogy a gyűlölet-bűncselekmények lehetséges fajtái között a szexuális irányultság és a nemi identitás elleni nincs nevesítve. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a testi sértés jóval enyhébb megítélés alá tartozik, mint a közösség tagja elleni erőszak, a rendőrség pedig gyakran figyelmen kívül hagyja a gyűlöletmotivációt.

A jogi szabályozás a tüntetések terén is rendben van, a gyakorlat nem – vélte Dombos. A rendőrség jellemzően tudomásul veszi a homoszexuálisok fölvonulását, de mindent megtesz a közízlés vagy a közerkölcs megsértés ellen, például rövidebb útvonalat ad meg. Ahol a jogi szabályozás – Dombos szerint – diszkriminatív, az a gyerekvállalás. Ráadásul a gyakorlat még rosszabb az elméletnél, például a bejegyzett élettárs ki van zárva az örökbefogadástól. Úgy vélte: szükség lenne arra, hogy az új alkotmányban szerepeljen az „inkluzív családfogalom”, engedélyezett legyen a közös örökbefogadás, valamint az oktatás és a médiakampányok foglalkozzanak az előítéletek elleni küzdelemmel és erősítsék a jogtudatosságot.

A hvg.hu arról kérdezte a két szakembert, hogy mi szükség van a yogyakartai pontokra, hiszen azokban olyan emberi jogi alapelvek – mint például az élethez, a személyes biztonsághoz vagy a fogva tartás alatti emberi bánásmódhoz való jog – fogalmazódnak meg, amelyek mindenkit megilletnek, nemcsak a homoszexuálisokat. Dombos Tamás szerint valóban „egyébként létező, más nemzetközi egyezményekben meglévő jogokat fogalmaznak meg”. Úgy vélte: a yogyakartai dokumentum annyiban mutat előre az eddigiekhez képest, hogy az általános emberi jogi elvekhez „hozzátesz kifejezetten LMBT-specifikus (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális) elvárásokat”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!