szerző:
Független Hírügynökség
Tetszett a cikk?

Egy angol nyelvű obszcén szavakat tartalmazó rap szám, az amerikai ICE-T egyik száma miatt indított vizsgálatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Tilos Rádió ellen.

Az NMHH szerint a gyerekek már értik az érintett amerikai előadó, ICE-T számában angolul és amerikai szlengben elhangzott szavakat.  A Tilos Rádió a honlapján közölte az NMHH levelét és saját válaszlevelüket is a médiahatóságnak. A levélváltásról az "egymillióan a magyar sajtószabadságért" csoport Facebook oldalán is beszámolnak.

Az NMHH szerint a gyerekek közül sokan megértik az angolul elhangzó trágár kifejezéseket. Ezt az állításukat a különböző nyelveken letett nyelvvizsgák magas számára és egy tanulmányra alapozzák, ami szerint a 16 év alattiak közül sokan magas szinten beszélik az angolt és tudásuk főleg zeneszámok szövegéből származik. Azonban az a megállapítás is szerepel az NMHH levelében, hogy a 16 év alattiak angol nyelvtudásáról nem sikerült konkrét adatsort találni.

A kifogásolthoz hasonló zeneszámokat a III. kategóriába kell sorolni, ezek pedig csak este 21 és hajnali 5 óra között adhatók le. A kérdéses rap szám pedig szeptember 2-án, 18 óra előtt néhány perccel volt hallható a Tilos Rádióban. Az NMHH szerint a bemutatott zeneszám károsan befolyásolhatta a 16 év alattiak erkölcsi fejlődését, nem felelt meg a korhatári kategória besorolása sem. A hatóság szerint az elhangzott trágár kifejezések még alacsony nyelvtudás mellett is "dekódolhatóak" voltak. A médiahatóság levélben tájékoztatta észrevételeiről a rádiót és a jogszabályok alapján karácsony előtt felszólította a rádiót, hogy nyilatkozzon a szóban forgó esetről.

A szókimondó Ice-T a magyar gyerekekre jelent veszélyt a médiahatóság szerint
Fiktív interjú Ice-T-vel

A hvg.hu blogcsapata felhívta telefonon a világhírű rappert, Ice T-t, hogy fiktív interjút készítsen vele arról, mi a véleménye a médiahatóság vizsgálatáról.

A Tilos Rádió válasza szerint a médiahatóság arra a paragrafusra hivatkozik vizsgálatában, amely a 16 év alattiak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődését károsan befolyásoló műsorszámok besorolásáról rendelkezik. Éppen ezért a rádió szerint az NMHH csak azt vizsgálhatta volna, hogy a 16 év alattiak között hányan vannak, akik zenei formában, egyszeri hallásra, szleng nyelvezetben előadott szövegeket megértenek annyira, hogy az befolyásolja őket. Illetve azt kellett volna vizsgálni, hogy hány ilyen hallgatója van a Tilos Rádiónak. Erre azonban egyáltalán nem tért ki a vizsgálat. A rádió szerint egyébként 4 százalék a 13-18 év közötti hallgatóik aránya, ezen belül a 16 év alattiakról nincs külön adat.

A Tilos Rádió válaszában megjegyezte, hogy a hatóság vizsgálata csak feltételezésekre épít, mert az NMHH levelében is benne van, miszerint nem találtak konkrét adatsort a 16 év alattiak nyelvtudásáról. Ráadásul a vizsgálati anyagban szerepel az is, megjegyzésképpen, hogy a szlengben előadott szöveg megértéséhez magas szintű nyelvismeret kell, amivel valószínűleg nem rendelkeznek kiskorúak. A vizsgálat a fiatalok nyelvi igénytelenség felé terelésére is hivatkozik vizsgálatában, de a hatályos jogszabályok nem adnak lehetőséget korlátozásra ilyen alapon. Ráadásul 15 év alatt még egy alkalommal sem fordult elő, hogy nem magyar nyelvű szám miatt vizsgálódjanak az illetékes hatóságok.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavonul Fekete László

Visszavonul Fekete László

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Melvyn Krauss: Brüsszel fausti alkut kötött, Orbán fellélegezhet, de csak átmenetileg

Melvyn Krauss: Brüsszel fausti alkut kötött, Orbán fellélegezhet, de csak átmenetileg