szerző:
Független Hírügynökség

Egy angol nyelvű obszcén szavakat tartalmazó rap szám, az amerikai ICE-T egyik száma miatt indított vizsgálatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Tilos Rádió ellen.

Az NMHH szerint a gyerekek már értik az érintett amerikai előadó, ICE-T számában angolul és amerikai szlengben elhangzott szavakat.  A Tilos Rádió a honlapján közölte az NMHH levelét és saját válaszlevelüket is a médiahatóságnak. A levélváltásról az "egymillióan a magyar sajtószabadságért" csoport Facebook oldalán is beszámolnak.

Az NMHH szerint a gyerekek közül sokan megértik az angolul elhangzó trágár kifejezéseket. Ezt az állításukat a különböző nyelveken letett nyelvvizsgák magas számára és egy tanulmányra alapozzák, ami szerint a 16 év alattiak közül sokan magas szinten beszélik az angolt és tudásuk főleg zeneszámok szövegéből származik. Azonban az a megállapítás is szerepel az NMHH levelében, hogy a 16 év alattiak angol nyelvtudásáról nem sikerült konkrét adatsort találni.

A kifogásolthoz hasonló zeneszámokat a III. kategóriába kell sorolni, ezek pedig csak este 21 és hajnali 5 óra között adhatók le. A kérdéses rap szám pedig szeptember 2-án, 18 óra előtt néhány perccel volt hallható a Tilos Rádióban. Az NMHH szerint a bemutatott zeneszám károsan befolyásolhatta a 16 év alattiak erkölcsi fejlődését, nem felelt meg a korhatári kategória besorolása sem. A hatóság szerint az elhangzott trágár kifejezések még alacsony nyelvtudás mellett is "dekódolhatóak" voltak. A médiahatóság levélben tájékoztatta észrevételeiről a rádiót és a jogszabályok alapján karácsony előtt felszólította a rádiót, hogy nyilatkozzon a szóban forgó esetről.

A szókimondó Ice-T a magyar gyerekekre jelent veszélyt a médiahatóság szerint
Fiktív interjú Ice-T-vel

A hvg.hu blogcsapata felhívta telefonon a világhírű rappert, Ice T-t, hogy fiktív interjút készítsen vele arról, mi a véleménye a médiahatóság vizsgálatáról.

A Tilos Rádió válasza szerint a médiahatóság arra a paragrafusra hivatkozik vizsgálatában, amely a 16 év alattiak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődését károsan befolyásoló műsorszámok besorolásáról rendelkezik. Éppen ezért a rádió szerint az NMHH csak azt vizsgálhatta volna, hogy a 16 év alattiak között hányan vannak, akik zenei formában, egyszeri hallásra, szleng nyelvezetben előadott szövegeket megértenek annyira, hogy az befolyásolja őket. Illetve azt kellett volna vizsgálni, hogy hány ilyen hallgatója van a Tilos Rádiónak. Erre azonban egyáltalán nem tért ki a vizsgálat. A rádió szerint egyébként 4 százalék a 13-18 év közötti hallgatóik aránya, ezen belül a 16 év alattiakról nincs külön adat.

A Tilos Rádió válaszában megjegyezte, hogy a hatóság vizsgálata csak feltételezésekre épít, mert az NMHH levelében is benne van, miszerint nem találtak konkrét adatsort a 16 év alattiak nyelvtudásáról. Ráadásul a vizsgálati anyagban szerepel az is, megjegyzésképpen, hogy a szlengben előadott szöveg megértéséhez magas szintű nyelvismeret kell, amivel valószínűleg nem rendelkeznek kiskorúak. A vizsgálat a fiatalok nyelvi igénytelenség felé terelésére is hivatkozik vizsgálatában, de a hatályos jogszabályok nem adnak lehetőséget korlátozásra ilyen alapon. Ráadásul 15 év alatt még egy alkalommal sem fordult elő, hogy nem magyar nyelvű szám miatt vizsgálódjanak az illetékes hatóságok.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

A közös költség is drágulhat a lakástakarékok kinyírása miatt

A közös költség is drágulhat a lakástakarékok kinyírása miatt

Demeter: ha Kósa át akar világítani, Orbánról se feledkezzen meg

Demeter: ha Kósa át akar világítani, Orbánról se feledkezzen meg

És befutott a hét legáhítottabb öt száma is

És befutott a hét legáhítottabb öt száma is

Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír

Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen