szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szegedi Gutenberg utca felújítása két hónapja készült el, ám máris "darabokban" állnak a felújított szakaszok - írja a Szegedma.hu

A "Szeged városközpontjának funkcióbővítő fejlesztése" projekt keretében elvégzett felújítások a kora tavaszi időnek köszönhetően kibújtak a hótakaró alól, és megmutatták magukat, a szegediek pedig megdöbbenéssel tapasztalhatták, hogy a szép, új burkolat tönkrement: a dísztéglák szétcsúsztak, lesüllyedtek, több helyen eltörtek - számol be a Szegedma.hu.

A munkálatok során mindkét utca díszburkolatot kapott, és kicserélték a közműveket. A Gutenberg utcát a tavaly novemberi átadás után úgynevezett vegyesforgalmú útszakaszként vehettük birtokba, ahol a gépjárművek súly- és sebességkorlátozás mellett hajthattak rá a díszburkolatos úttestre. A Kölcsey utca Royal szálló felőli végét az áruszállítók, illetve a szállóvendégek autói használhatták, szintén 3,5 t súlykorlátozás mellett.

A Gutenberg utca Új Zsinagógától a Tisza Lajos körútig húzódó szakaszán nyomvályúk születtek, melyek korántsem adódhattak a túlsúlyos járművektől, hiszen ide kizárólag az utcában lakók, illetve az áthaladó személy, és kistehergépkocsik hajtottak be. Több helyen tapasztalható, hogy a díszburkolat téglái között szinte teljesen hiányzik a tömítőanyag, a fugák egymástól elcsúsztak, a téglák egyenetlenül helyezkednek el. A burkolat elemei még az autók által nem használt járdaszakaszokon gyenge nyomásra is mozognak, kotyognak, gyakorlatilag kézzel felvehetők - írja a lap. A Nagykörúttól az Új Zsinagógáig vezető szakaszon már jóval kevesebb hiányosságok tapasztalhatóak. Igaz, itt a dísztéglák nem lapjával fekszenek, hanem sűrűbben, úgynevezett halszálkakötésben helyezkednek el.

A Kölcsey utcán hasonló gondok tapasztalhatók, azonban ott még súlyosabbnak tűnik a helyzet. A vízelvezető csatornarácsok melletti kőburkolat több helyen is eltört, a téglák mozognak, a forgalmat lezáró vasoszlopok hiányoznak, töröttek. A padok ülőrésze hiányos, törött, több helyen csavarok hegyes végei meredeznek ki belőlük. Mindkét utcán a csatornafedlapok és rácsok teljes mértékben rozsdásak.

Képeket és további részleteket itt találhat!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”

Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo