szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélt vádlottak ügyvédei is a védenceikre kiszabott büntetések mérséklését, illetve ügyfeleik felmentését kérték.

Befejeződtek csütörtök délelőtt a védők perbeszédei a Zuschlag János és társai ellen folyó per másodfokú tárgyalásán, a Szegedi Ítélőtáblán. Az első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélt vádlottak ügyvédei is a védenceikre kiszabott büntetések mérséklését, illetve ügyfeleik felmentését kérték.

Az elsőfokú bíróság ítélete szerint Zuschlag János és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul használtak föl több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.

A bíróság a volt szocialista politikust folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három embert felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.

A tizenkettedrendű vádlott, Kubatov Iván védője, Hofszang József csütörtökön elmondott perbeszédében többek között arra kérte a táblabíróságot: a döntése során vegye figyelembe a komoly sértetti közrehatást, hiszen olyan eset is előfordult, amikor úgy folyósítottak pénzt az ügyben érintett civil szervezeteknek, hogy azok nem nyújtottak be beszámolót, vagy abban "tücsköt, bogarat hordtak össze". A tizenötödrendű vádlott, Kemecsei Árpád védője is sértetti közrehatásról szólt. Mint mondta, védence egymillió forintot visszautalt a Táncsics Alapítványnak, a szervezett azonban az összeget nem fogadta el és visszaküldte a vádlottnak, ezzel meggátolva a kár megtérítését. A pénzt végül letétbe helyezték – tette hozzá.

Szilágyi Lajos ügyész a védői perbeszédekre adott viszontválaszában hangsúlyozta, a saját haszonra törekvés nem kritériuma az üzletszerűségnek. Lehallgatott telefonbeszélgetések bizonyítják: a vádlottaknak közvetlen anyagi haszna is származott a fiktív pályázatokból, ahogy Zuschlag János elsőrendű vádlott fogalmazott, "ezekből a pénzekből kell megoldani a pártot és a Te fizetésedet". A vádat képviselő Horányi Miklós fellebbviteli főügyész keddi perbeszédében a kiszabott büntetések súlyosítását, illetve azt indítványozta, hogy a szabadságvesztést a vádlottaknak fegyházban kelljen letölteniük.

A tárgyalás a vádlottak felszólalásával folytatódik. Zuschlag János és Katus Ferenc harmadrendű vádlott csak pénteken kerül sorra, mivel ők az utolsó szó jogán hosszabban kívánnak beszélni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!