szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

"Az elmúlt 20 év minden bűnét, hibáját nem lehet rajtam számon kérni" - egyebek közt ezt mondta Zuschlag János a Szegedi Ítélőtáblán, ahol a vádlottak Ítéletük enyhítését kérték az utolsó szó jogán. Ítélethirdetés január 31-én várható.

Zuschlag János és vádlott-társai perbeszédével folytatódott péntelen a másodfokú tárgyalás negyedik napja.

Zuschlag János az utolsó szó jogán több ponton is kifogásolta az első fokon meghozott ítéletet. Hangsúlyozta: a csalást nem bűnszervezetben követték el. Országgyűlési képviselőként adott utasításokat munkatársainak, de ők nem tudhatták, hogy ezzel jogtalanságokat követnek el. Az alapítványi elnökökkel pedig semmit nem egyeztetett a pályázatok kapcsán, és az elnökök sem voltak egymással kapcsolatban. A Fiatal Baloldal vezetése nem volt tisztában azzal, hogy az ifjúsági szervezet programjainak finanszírozása fiktív pályázatok segítségével történik - mondta az ügy első rendű vádlottja.

Zuschlag János szerint az elmúlt 20 év minden bűnét, hibáját nem lehet rajta számon kérni. Szerinte az első fokú bíróság az ellene kiszabott büntetéssel példát akart statuálni. Minden súlyosbító körülményt értékelt, de nem vette figyelembe az enyhítő körülményeket: azt, hogy megbánta tettét, hogy három és fél éve van előzetes letartóztatásban, illetve az okozott kárt megtérítette. Azt mondta, nem bűnszervezetben és nem is üzletszerűen követte el a csalást, nem egyéni haszonszerzés vezérelte.

Katus Ferenc harmadrendű vádlott szintén azt kérte a büntetőtanácstól, hogy csökkentse a kiszabott büntetést. Az utolsó szó jogán azt mondta: az elkövetett hibákat figyelmetlenségből, hanyagságból tette, és nem szándékosan. Szerinte az ügyészség irányította a tanúvallomásokat, a Lados Istvánnal kötött vádalku kapcsán pedig nem foglalkozott azzal, hogy annak mennyi a valóságtartalma. Végezetül azt kérte: vegyék figyelembe, hogy az ügynek akarata ellenére volt részese, és enyhítő körülményként értékeljék, hogy a bűncselekményből származó kár végül megtérült.

Mindkét vádlott is többször kitért arra, hogy a vádalkut kötött és már börtönbüntetését töltő Lados István valótlanságokat állított ellenük szóló vallomásában.

Kedden, a másodfokú eljárás első napján a vádat képviselő Horányi Miklós fellebbviteli főügyész perbeszédében súlyosabb büntetést kért minden vádlottra, és indítványozta, hogy a szabadságvesztéseket börtön helyett fegyházban kelljen letölteniük.

A Szegedi Ítélőtábla várhatóan január 31-én hirdet ítéletet.

A Zuschlag-ügy egy számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején, majd 2007 nyarán országos méretű csalási ügy lett a különböző pályázati pénzeket rosszul felhasználó alapítványok ügyéből. A vád szerint több mint 70 millió forinttal nem tudtak elszámolni. Ebből a volt szocialista politikus a nyomozás elején 50 milliót visszafizetett.

Első fokon Zuschlag Jánost 8 év 6 hónap börtönre, Lados Istvánt 2 év börtönre, Katus Ferencet 5 év 6 hónap börtönre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság bűnszervezetben elkövetett csalás miatt. A bíróság a további 11 vádlottra összesen 33 év 8 hónap börtönt szabott ki, továbbá több vádlott esetében rendelt el vagyonelkobzást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!