szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három halottja van a Nyugati téren annak a tömegpániknak, ami szombat éjjel tört ki. A rendőrség hajnali fél hármas információi szerint nem volt késelés.

Három fiatal lány vesztette életét a West Balkán szórakozóhelyen szombat este. A tisztázatlan körülmények között bekövetkezett tragédia miatt kialakult pánikban a menekülők több fiatal társukat is eltaposták - közölte éjfélkor a BRFK sajtóügyeletese.

A hvg.hu helyszínen tartózkodó tudósítója bejutott a kordonnal lezárt területre is. Egyes hírek szerint késelés történt a szórakozóhelyen, mások szerint a tömeg nyomta halálra az áldozatokat. A rendőrség később határozottan cáfolta a késelést.

Galériánkhoz kattintson a képre!
©

Éjfél után a Nyugati téren elsősorban fiatalokból álló, hatalmas tömeg verődött össze, de az itt lévők sem tudták biztosan megmondani, hogy mi történt. Sokan nem tudtak a halálos áldozatokról sem, és csupán a súlyos sebesültekről beszéltek tudósítónknak.

A rendőrség kordonnal vette körül a szórakozóhely környékét. A tér egy részét kiürítették éjfél után negyed órával. A mentők nagy része ekkorra már elhagyta a helyszínt, a rendőrök viszont továbbra is nagy erőkkel voltak jelen.

A hvg.hu tudósítója háromnegyed 1 környékén bejutott a lezárt területre, de nem sikerült megszólaltatnia senkit. Az egyik intézkedő rendőrparancsnoktól megpróbálta megtudni, hogy a kabát nélkül kint rekedt fiataloknak miért nem adnak pokrócot vagy valami ruhát bentről, de választ nem kapott, és elküldték a helyszínről. Éjjel egy óra után a kabát nélküli fiatalokat elkezdték terelni a Nyugati pályaudvar egyik melegedője felé. Negyed kettőkor elhagyták az épületet azok is, akik a szórakozóhelyen rekedtek.

Galériánkhoz kattintson a képre!
©

A fiatalok közül többen elmondták: a szórakozóhelyen hirtelen leállt a zene, felkapcsolták a villanyt és mindenki menekülni kezdett a bejárati ajtón keresztül, még a kabátjukat sem volt idejük felvenni. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint két sérült lányt a helyszínen levő fiatalok a fejük felett, kézről kézre átadva próbáltak meg a helyiségből kijuttatni.

Jellemző a helyzetre, hogy sokan még azt sem tudták, mi történt. "Késeléses buli, ezt is megéltük. Akkor most elkezdem felvilágosítani magam, mert ott nekünk nem nagyon mondtak semmit" - írta az egyik résztvevő a twitteren.

A hvg.hu kérdésére a rendőrség fél háromkor elmondta: nem történt késelés. A rendőrség helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatója szerint a tömegben pánikhangulat alakult ki. A hatóságok folyamatosan hallgatják ki a tanúkat, és további szemtanúkat keresnek. A rendőrség azt is cáfolta, hogy tömegverekedés tört volna ki.

Galériánkhoz kattintson a képre!
©

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő a helyszínen kijelentette: vizsgálja a rendőrség, hogy a helyiségben többen tartózkodtak-e, mint amennyi a befogadóképessége, illetve azt is, hogy a megfelelő menekülési útvonalak biztosítva voltak-e.

Három órakor a mentők sem tudtak arról, hogy a három halálos áldozaton kívül mások is megsérültek volna - mondta el az MTI érdeklődésére az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese, Németh Cecília.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint a szórakozóhelyet lezárták, a várakozó fiatalokat pedig arról tájékoztatták, hogy csak a bűnügyi szemle után kaphatják meg ott hagyott értékeiket. Aki ezt nem tudja megvárni, azok vasárnap egy külön megadott telefonszámon érdeklődhetnek holmijaik felől.

A hvg.hu úgy tudja, a szombat éjszakai rendezvényt nem a West Balkán üzemeltetői, hanem egy külsős cég szervezte a szórakozóhelyen.

Élő kamerakép a Nyugati térről

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Diszkótragédia: nem egyértelmű, mi okozta az áldozatok halálát

Még nem egyértelmű, hogy mi okozta a halálát a Nyugati téri szórakozóhelyen történt tragédia három áldozatának, a halál pontos okát igazságügyi orvosszakértői vizsgálat állapítja meg - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek.

hvg.hu/MTI Itthon

Diszkótragédia: mi történt szombat éjszaka? – videók, képek

Három halottja van a Nyugati téren annak a tömegpániknak, ami szombat éjjel tört ki. A rendőrség hajnali fél hármas információi szerint nem volt késelés. Ugyanezt állítják szemtanúk is az interneten. A szórakozóhely felelősségét a rendőrség vizsgálja.