szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zsolt Péter médiaszociológus a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta a West-Balkánban történt diszkótragédia kapcsán: az ilyen helyzetekben törvényszerűen indul el az álhírek terjedése.

A szakember szerint szintén természetes, hogy minél több a szemtanú, annál több verzió lát napvilágot. Rajcsányi Gellért, a Mandiner blog főszerkesztő-helyettese azt mondja, azoknak a tiniknek, akik a west-balkános bulin részt vettek, a közösségi hálón folyó kommunikáció maga a valóság.

Véleményük szerint azonban a probléma nem is ebben áll, hanem abban, hogy a társadalom egy része elkezdte tényként kezelni a közösségi portálokon megjelent információkat, illetve egyes újságírók ellenőrizetlenül használják őket. Előfordul, hogy kommentár nélkül szemezgetnek a szemtanúk beszámolói között, ez pedig Zsolt Péter szerint egy médiaetikai hiba, hiszen „felemelik” ezeket a bejegyzéseket, és megjegyzésekkel sem segítik az értelmezésüket.

A médiaszociológus szerint az internet alapvetően két struktúrában működik: vannak az arccal beazonosítható felhasználók, illetve a név nélkül kommentelők, akik esetében „a felelősség nélküliség önmagában gerjesztő hatású”. Ezek a felhasználók sok esetben nem gondolják végig bejegyzéseik hatását, de a szakember szerint ez nem is az ő dolguk.

"Vannak internet-felhasználók, akik olyan pszichés struktúrával rendelkeznek, hogy szeretnek hírharangok lenni, de ettől nem kell kétségbe esni egy demokratikus társadalomban" – véli a médiaszociológus. A baj inkább ott kezdődik, amikor a „magas presztízsű média” ezeket átveszi. Rajcsányi azt mondja, sokan azt a képletet követik, hogy meglévő előítéletekre építenek, egyrészt, mert ezzel „fenn lehet tartani a harci tüzet”, másrészt a kattintásszám is növekszik.

Zsolt Péter az ügy kapcsán attól fél, hogy szabályozni akarják a blogszférát, pedig – ahogy fogalmazott – annak önszabályozónak kellene lennie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!