szerző:
MTI

Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke bírósági tárgyalása miatt nem vesz részt a roma érdekképviseleti szervezet csütörtöki alakuló ülésén, és mandátumát is csak jövő kedden veszi át.

Kolompár Orbán szerdán azt mondta: sem az ellene folyó büntetőeljárást, sem az OCÖ munkáját nem kívánja akadályozni, ezért úgy döntött, az alakuló ülés összehívása miatt nem kéri a tárgyalás elhalasztását a bíróságtól, és mandátumát is csak egy későbbi időpontban veszi át. Hozzátette: erről már egyeztetett az Országos Választási Iroda vezetőjével is.

A Kolompár Orbán és társai ellen még 2009-ben, a Kecskeméti Városi Bíróságon indított eljárásban három ügyet egyesítettek. A vádlottakat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, magánokirat-hamisítással, sikkasztással, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével, és a számvitel rendje megsértésével vádolja az ügyészség.

Az OCÖ még hivatalban lévő elnöke azt mondta: az alakuló ülésen várhatóan a Lungo Drum vezetőjét, Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, romaügyi miniszteri biztost javasolja, és választja meg elnöknek a grémium, és ha így lesz, munkájához sok sikert kíván. Hozzátette: nem kíván sem a Fidesszel, sem a Lungo Drommal és Farkas Flóriánnal "hadakozni", ezért az OCÖ következő elnökétől azt várja, hogy a cigányság érdekeit szem előtt tartva, és ne "pártkatonaként" tevékenykedjen, és a legfőbb roma érdekképviseleti szervezetet ne a kormány "védőbástyájának" használja.

A közgyűlés tagjaitól pedig azt kéri, az elmúlt években általa elindított programokat, a kormányzatnak benyújtott javaslataikat továbbra is támogassák, és ne forduljanak el választóiktól, akiktől négy évre bizalmat és lehetőséget kaptak, hogy elérjék a cigányság élethelyzetének javítását. Az 53 tagú testületben a január 9-i elektori voksolás eredményeként a Farkas Flórián vezette Lungo Drom kapott többséget, és 37 képviselőt delegálhatott a testületbe, míg a rivális szervezet, az OCÖ-t eddig irányító Kolompár Orbán vezette MCF 16 mandátumot szerzett.

Kolompár Orbán közölte: készen állnak az OCÖ hivatalának átadás-átvételére, de az várhatóan csak a jövő hét közepén, a megfelelő jogi eljárások és a lebonyolításért felelős munkacsoporti egyeztetések lefolytatása után történhet meg. Az OCÖ hivatalát megfelelő pénzügyi helyzetben, csaknem 100 millió forinttal adja át a következő elnöknek - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy a következő négy évben ő, és az általa vezetett MCF milyen szerepet tölt majd be az OCÖ-ben, úgy válaszolt: "kemény és határozott, de konstruktív ellenzékként" kívánnak tovább dolgozni a cigányságért.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megint robbant valami Észak-Koreában

Megint robbant valami Észak-Koreában

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Gyorsabban terjed, mint az ebola, már kanyaró-világjárványtól tartanak

Gyorsabban terjed, mint az ebola, már kanyaró-világjárványtól tartanak