szerző:
MTI

Devecser polgármestere csütörtökön arra kérte a helyieket, hogy akinek konkrét információja van adományok és segélyszállítmányok eltűnéséről, az tegyen feljelentést a rendőrségen.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) a településen tartott lakossági fórumon azt mondta: a rágalmazókkal szemben fel fognak lépni, mert az országos médiában terjedő "rémhírekkel" kellemetlen helyzetbe hozzák a várost és az egész térséget. "Nem szabad engednünk, hogy a város rossz hírét terjesszék" - fogalmazott a város vezetője.

A polgármesteri kérésre a fórum mintegy kétszáz részvevője közül senki nem jelezte, hogy tudna adományok eltűnéséről.

Toldi Tamás közölte, hogy a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének adták át a városban összegyűlt adományokat, mivel az önkormányzatnak sem a tároláshoz szükséges raktárak, sem a nyilvántartáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek nem álltak a rendelkezésére.

Dobos Ágnes, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének igazgatója elmondta, hogy szigorú nyilvántartást vezetnek a károsultaknak felkínált adományokról. Mint jelezte, a szóbeszédben terjedő új bútorokról és sportszerekről a szervezetüknek nincsen tudomása, ellenben több tonna használt ruhát kaptak. A károsult családokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, és felmérték az igényeiket is - tette hozzá.

Több felszólaló a fórumon a kármentő alapba beérkezett források felhasználását kifogásolta. Egy helyi lakos arról beszélt, hogy Devecserben feszültség van, és a lakosok és az adományozók egyaránt félre lettek vezetve. Kitért arra, hogy az önkormányzat honlapján vezetett kimutatás szerint a város számlájára 1582 befizetéssel - 200 forint és 20 millió forint közötti adományokból - összesen 157 millió forint érkezett, de erről a számláról a lakosok nem kaptak pénzt. A kármentő alapból a lakosság eddig családonként 150 ezer forinthoz jutott, illetve a sérülteknek osztottak ki 100-100 ezer forintot - mondta Kurta Judit.

Toldi Tamás válaszában kifejtette: nemcsak az számít károsultnak, akinek a házát a vörösiszap elöntötte, mert a városban minden ingatlan értéke 40 százalékkal visszaesett. Az önkormányzat számlájára beérkezett összegeket az adományozók kérése szerint fogják elkölteni, nagyon sokan konkrét célokra adtak támogatást, a többi között az iskolára, a közterületek, a padok és a világítás felújítására - mondta a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy a városban 272 család különböző mértékű kárt szenvedett, nagyon nehéz eldönteni, hogy ki szorul rá a leginkább a segítségre. Az önkormányzat számlájára érkezett összegeket az egész város érdekében szeretnék felhasználni - tette hozzá.

A polgármester elmondta azt is, a kármentő alapba beérkezett adományok felhasználását kormányrendeletben szabályozzák, az ingóságokkal kapcsolatos kifizetésekről pedig belügyminiszteri rendeletet hoznak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Szijjártó: Büszkék vagyunk a zsidó származású magyar sportolókra

Szijjártó: Büszkék vagyunk a zsidó származású magyar sportolókra

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Nyomozott az iFixit: ezért van gond a Samsung összehajtható telefonjával

Nyomozott az iFixit: ezért van gond a Samsung összehajtható telefonjával

Szél Bernadett: Nincs demokrácia

Szél Bernadett: Nincs demokrácia

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak