szerző:
MTI

Csütörtökön tanúkihallgatásokkal folytatódott a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen indított büntetőper a Kecskeméti Városi Bíróságon. A tárgyaláson az Európai Szociális Alap és a hazai költségvetés által kiírt pályázat elszámolásához felhasznált számlák valóságtartalmát vizsgálta a bíróság.

A csütörtöki tárgyaláson a Mélykúti Cigány Érdekképviseleti szervezet vezetőjét hallgatta ki a bíróság. A Kolompár Orbán elsőrendű vádlott leányának élettársa által vezetett szervezet részt vett abban a konzorciumban, mely az Európai Bizottság és az akkori munkaügyi minisztérium illetékes hatósága által kiírt pályázaton 255 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A támogatási szerződést 2006. február 14-én írták alá. A szerződésben a minisztérium vállalta, hogy 255 millió forint vissza nem térítendő támogatást folyósít a megyében élő roma kisebbség társadalmi integrációjához, illetve ahhoz, hogy biztosított legyen az esélyegyenlőségük a munkaerőpiacon. Ennek az összegnek a 75 százalékát az Európai Szociális Alap, 25 százalékát a hazai költségvetés biztosította.

A szerződő feleknek az aláírással egy időben kiutaltak 63,75 millió forintot. A vádirat szerint a szervezetek ezt követően úgynevezett előrehaladási jelentést nyújtottak be, és további 81,75 millió forintot vettek fel. Ezután a szervezetek további 76,5 millió forint támogatási összeg kiutalását kérték, melyet azonban az ellenőrző szervezet nem teljesített, és átfogó szabálytalansági vizsgálatot kezdeményezett.

A tanú elmondta: a pályázati pénzből a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet 2006-ban 6 millió forintot utalt tovább a mélykúti szervezetnek, az összegből béreket fizettek ki. A tanú több esetben sem emlékezett pontosan arra, hogy a feleségének a takarításért átutalt pénz mikor és hogyan érkezett meg. A tanú feleségét a kiskunmajsai Zor Kft. alkalmazta, melynek Kolompár Orbán felesége az ügyvezetője.

Elmondása szerint a személynevek megjegyzése problémát okoz neki, ezért - mint közölte - arra sem emlékezett, hogy amikor a pályázat keretében két személygépkocsival Olaszországba és Franciaországba utaztak, kik voltak a csoport tagjai.

Mátyásné Polereczki Éva bíró a tárgyalási nap elején ismertette azt, hogy a február 3-ig tartó szakaszban a nyolc vádlott közül kinek kell az adott napon megjelennie. A tanácsvezető bíró tájékoztatása szerint február 3-át követően április 4-én folytatódik tanúkihallgatásokkal a bizonyítási eljárás.

Kolompár Orbán és nyolc társa elleni per 2009 novemberében kezdődött, majd 2010 nyarán indult újra a kecskeméti bíróságon. Az eljárásban három ügyet egyesítettek. A vádlottakat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével és a számvitel rendje megsértésének vétségével vádolja az ügyészség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon