szerző:
hvg.hu

Idős emberek voltak az áldozatai annak a bandának, amely 2008-ban és 2009-ben követett el rablásokat. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai most találtak egy olyan emberölési ügyet, amely szintén a brutális bántalmazásokat elkövető hétfős társaság számlájára írható. A hvg.hu úgy tudja, hogy a csoport tagjaira telefonhívásaik cellainformációi alapján figyeltek fel a Heves megyei rendőrök.

Nem mutatnak bűntudatot – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) különleges ügyek osztályának vezető-helyettese, Szőke Tamás őrnagy annak a bandának a tagjairól, akik tizenkét rablással vannak meggyanúsítva. Ezek közül is négy esetben nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölési kísérlettel is, mivel két áldozat a bántalmazások miatt életét vesztette, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

A hétfős csapat 2008-ban és 2009-ben rabolt ki több embert Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hevesben és Budapesten a XV., a XVII. és a XVIII. Kerületben. Sértetteik idős, védekezésre képtelen emberek voltak, akiket kifigyeltek. Általában lomtalanítás címén felmérték azokat a házakat, ahol komolyabb ellenállásra nem számíthattak, de ismerőseik révén tippeket is kaptak arra, hogy kikhez menjenek. Miután kiszemelték áldozatukat késő este vagy kora hajnalban csuklyát viselve rátörtek az emberekre – közölte az osztályvezető helyettes, s a megrettent idős embereket bántalmazták, és értékeiktől megfosztva gúzsba kötve hagyták hátra.

A zsákmány – készpénz és ékszer – helyszínenként változó volt – jegyezte meg Szőke Tamás, volt ahonnan 2,5 vagy 4,5 millió forinttal távoztak, de előfordult, hogy három kilogramm húst tudtak csak magukkal vinni. A rablók a hvg.hu értesülései szerint cellainformációk alapján kerültek képbe, s kezdték őket megfigyelni.

A bandát 2009. április 21-én egy XIV. kerületi betörés közben érték tetten az NNI és Heves Megyei Rendőr-főkapitányság emberei. A tettesek el akartak menekülni, mert – mint később állították –, azt hitték, hogy a Magyar Gárda tört rájuk, de elfogták őket. Összesen hét embert gyanúsítottak meg tizenegy betöréses rablással, s az ügyeket áradták az NNI-nek. „Mivel még több hasonló módon elkövetett, de megoldatlan ügyről is tudtunk, elkezdtük azokat végig nézni, hogy kiderüljön, R. Elemér és társai számlájára írható-e esetleg más ügy is. Így derült fény a tizenkettedik bűncselekményre, amelyben emberölés a gyanúsítás tárgya, mivel a XVII. kerületben megtámadott idős házaspár egyik tagja életét vesztette” – közölte az osztályvezető-helyettes.

Elmondta azt is, hogy a hét gyanúsított egy rokonságba tartozik, s egy borsodi településről származnak. A csapat tagjai közül egy házi őrizetben van, egy jogerős büntetését tölti, a többiek pedig előzetes letartóztatásban vannak. Szőke Tamás hozzátette: a gyanúsítottak bűnösségét igazolják a házkutatásokon megtalált ékszerek, zálogcédulák, valamint ujj- és lábnyomok, illetve DNS-minták is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Lángol egy háztető Józsefvárosban

Lángol egy háztető Józsefvárosban

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon