szerző:
MTI

Nincs szó titkolózásról, a válasszal együtt a kormány természetesen Neelie Kroes médiaügyekért felelős biztos levelét is közzéteszi - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. A levél azonban kiszivárgott és az interneten hozzáférhető.

A kormány a rá adott válasszal együtt teszi majd közzé az Európai Bizottság levelét, amelyben a testület a médiatörvénnyel kapcsolatos észrevételeit fogalmazta meg - mondta Kovács Zoltán. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az Európai Bizottság levelének későbbi, a válasszal együttes közreadását indokolva hozzátette: a levelet a kormány kapta, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek címezték, és úgy illő, hogy előbb megválaszolják, ne a médiában üzengessenek, vitázzanak róla. Mint mondta, nincs szó titkolózásról, a válasszal együtt a kormány természetesen Neelie Kroes médiaügyekért felelős biztos levelét is közzéteszi.

Hétfőn kora este felkerült a "Szól a rádió - Változások a Magyar Rádióban" elnevezésű nyílt Facebook-csoport oldalára Neelie Kroes médiaügyekért felelős biztos Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek címzett, angol nyelvű levele. Az oldalon Mong Attila egy bejegyzést tett közzé, amelynek címeként mindössze annyit tüntetett fel: "Neelie Kroes levele. Erről a linkről letölthető pdfben". (Mong Attila a Magyar Rádió reggeli műsorának szerkesztője és műsorvezetője, aki a december 21-i adásban egy perc csenddel tiltakozott az azon az éjszakán elfogadott médiatörvény ellen.)

Nagy Anna kormányszóvivő egy hétfői háttérbeszélgetésen elmondta: a kormány a kéthetes határidő lejárta előtt, várhatóan már egy hét múlva válaszol az Európai Bizottság levelére. Hozzátette, nem látja akadályát a levél nyilvánosságra hozásának, de hangsúlyozta: annak tartalmát már ismertették.

Jonathan Todd, a Bizottság médiaügyekben illetékes tagjának szóvivője pénteken azt közölte: a testület szerint a magyar médiatörvény a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra az uniós irányelvben rögzített feltételeken túl is vonatkozik. Neelie Kroes levelében kifogásolta, hogy a jogszabály a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokra is kiterjeszti, és ezzel kapcsolatban egyéni esetekben túl tág értelmezési lehetőséget biztosít. A harmadik felvetés a médiaregisztrációs szabályok alkalmazását érinti: a biztos szerint korlátokat szabó kritériumok hiányában fennáll a lehetősége az idevágó szabályok túlterjeszkedő alkalmazásának. A levél ugyanakkor nem tér ki a médiahatóság függetlenségére, ezzel kapcsolatos rendelkezés ugyanis az uniós irányelvben nem található - ismertette a szóvivő.

Kovács Zoltán szombaton úgy értékelte: technikai jellegű kérdéseket fogalmaz meg az Európai Bizottság levele, Neelie Kroes felvetéseinek egyike sem kérdőjelezi meg az alapjogok, a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás érvényesülését, amelyekre hivatkozva a médiatörvényt számos támadás érte.

Az MSZP hétfőn arra szólította fel a Navracsics Tibor által vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, hogy haladéktalanul tegye közzé a honlapján az Európai Bizottság médiatörvénnyel kapcsolatos levelének eredeti angol, illetve magyarra fordított szövegét. Mandur László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának szocialista tagja közleményében hangsúlyozta: a magyar közvélemény még mindig nem tudja, pontosan mi áll a szóban forgó, hazánk nemzetközi megítélése szempontjából kulcsfontosságú dokumentumban. A szocialista képviselő szavai szerint Neelie Kroes ugyanis tekintélyes nyugati sajtóértesülések szerint két hetet adott a magyar hatóságoknak arra, hogy válaszoljanak azokra a komoly aggályokra, amelyeket a levelében leírt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

Hogyan válasszak designert?

Hogyan válasszak designert?

Magyarország 20. százada a Fortepan képein

Magyarország 20. százada a Fortepan képein

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

Megjött az olcsóbb az Xbox One, de egyvalami hiányzik belőle

Megjött az olcsóbb az Xbox One, de egyvalami hiányzik belőle