szerző:
Dezső András (hvg.hu)

Elásták a csatabárdot a Jobbikon belül egymással acsarkodó mérsékelt és radikális erők, a konfliktusból inkább az utóbbiak kerültek ki győztesen – állítják a hvg.hu jobbikos forrásai. A békekötésben jelentős szerepet játszott a pénz is, miután az országos választmány megszavazta a párt költségvetését.

Noha a Jobbik vezetése korábban váltig állította, hogy nincsenek belső feszültségek a párton belül, ez korántsem volt így. A parlamenti frakción belül a mérsékeltebb és a radikálisabb jobbikosok között volt leginkább nézeteltérés, jóllehet a szervezetre inkább az agónia volt a jellemző. Úgy tudjuk, a Jobbik vezetése az elmúlt időszakban rengeteg energiát fordított arra, hogy megpróbálja rendezni sorait. Részben ez is az oka, hogy kevésbé aktív a párt.

Kiegyeztek

A hvg.hu információi szerint a rendcsinálás részeként Vona Gábor az összes parlamenti képviselővel egyenként leült, hogy tisztázza velük a felmerülő problémákat. A mérsékeltek és a radikálisok között pedig több, stábszerű megbeszélés is folyt. Ezeken a találkozókon leginkább a párt felsővezetéséről (az elnökségről, a frakcióelnökségről, illetve az EP-képviselőkről) esett szó. Információnk szerint végül a mérsékeltek és a radikálisok elásták a csatabárdot. Igaz, a „meccs” nem döntetlenül zárult le. Ahogy az egyik jobbikos forrásunk fogalmazott, ezúttal „talán a radikálisok jutottak egy kicsit nagyobb beleszóláshoz”. A kiegyezéssel ugyanakkor sikerült a pártvezetésnek elérnie, hogy a mérsékeltebbnek ismert frakciótagok nem lépnek ki a pártból és lojálisak maradnak az elnökséghez.

A „békekötésben” forrásaink szerint jelentős szerepe volt annak is, hogy az országos választmány megszavazta a párt költségvetését, így viszonylag sok pénz jut a szervezet működtetésére. A megyei elnökségek választókerületenként havonta 50 ezer forint normatív támogatás felett gazdálkodhatnak. A Jobbik irányítói abban bíznak, hogy a pénztelenség megszűnésével az esetleg háborgó, a vezetéssel elégedetlen tagok is megnyugszanak idővel.

Terítéken maradna a „cigánybűnözés”

Információnk szerint Vona Gábor pártelnök szándékosan nem exponálta magát az utóbbi időben, s január végén térne vissza látványosan. “Ezt nagy durranásként szeretné kivitelezni, ahonnan kezdve jönne egy offenzívabb politikai arculat” - árulta el egyik forrásunk. Igaz, több, a pártot belülről ismerő forrásunk szerint a szervezet a korábbinál kevésbé lesz konfliktusos alakulat. Mindennek racionális okai vannak: a stratégia lényege, hogy a pártvezetés be szeretne bizonyítani a választóknak, hogy a Jobbik alkalmas lenne a váltópárti szerepre.

Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a Jobbik továbbra is olyan témákat tűz majd zászlajára, amelyekkel eddig operált („cigánybűnözés”, nemzeti politika, multiszkepticizmus), de emellett a szociális kérdések is hangsúlyt kapnak majd. A pártvezetés feltehetőleg arra számít, hogy a Fidesz-kormány megszorításai sokakat közvetlenül is érinteni fognak majd, nem beszélve a nehéz helyzetbe került devizahitelesekről.

Pősze Lajos ellen-Jobbikot kreál

A Jobbikon belüli konfliktusok tavaly decemberben csúcsosodtak ki, ekkor zárták ki a parlamenti frakcióból a pártot (és a Magyar Gárdát) már korábban is bíráló Pősze Lajost. Bár ekkor a pártvezetés tarthatott attól, hogy Pősze a mérsékeltebbnek ismert frakciótagokat is magával rántja, szerencséjükre a renitens képviselő még ez utóbbiak táborának támogatottságát sem élvezte. „Pősze kizárásához az vezetett, hogy megérezte, kegyvesztett lett és nem lesz belőle elnökségi tag. Ezért elkezdett szervezkedni, egyik padsortól a másikig járt és elkezdte győzködni a képviselőinket, hogy lépjenek ki” – állítja egyik jobbikos forrásunk.

Az országgyűlési választások előtt még – Vona Gábor személyes kérésére – a Jobbik programjának kidolgozásában is serénykedő, majd a parlamentbe kerüléstől kezdve a pártelnöktől egyre inkább távolodó Pősze Lajos most már egyértelműen a Jobbik ellen szervezkedik. Az Országgyűlésben jelenleg független képviselőként tevékenykedő politikus múlt héten hivatalosan is bejelentette: mozgalmat alapít, ami a későbbiekben akár párttá is kinőheti magát. Szavaiból az olvasható ki, hogy olyan, a Jobbikhoz képest mérsékeltebb, de radikális jobboldali szervezetet kíván létrehozni, amellyel az egykori MDF-es bázist is megszólíthatja. A mozgalom első találkozója múlt héten Kaposváron volt, s ezt újabb helyszínek követik. Pősze abban bízik, hogy mozgalma nyár elejére már országos szintű lesz.

Pősze szervezkedésétől egyelőre nem tartanak a Jobbikban, mondván, hogy a politikus a parlamenti frakción belül még a mérsékeltebb társait sem tudta annak idején megnyerni magának. „Ha valaki is követné, arra várhatóan keményen lecsapna a Kuruc.info ökle is” – utalt jobbikos forrásunk arra, hogy Pőszének szerinte nem lenne jövője a „nemzeti radikális oldalon”.

Egyesek azt rebesgetik, hogy Pősze szervezkedését egy – erősen a jobboldalhoz húzó – médiavállalkozó is támogatja. Ennek azonban ellentmond, hogy ugyanez a vállalkozó az utóbbi időkben a Jobbikkal is igencsak kedves. Ahogy az egyik jobbikos forrásunk mondta: a médiavállalkozó most hagyja a pártot szerepelni a televíziójában, „persze nem tudni, meddig”.

Dezső András

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Francia lap: okozhat még meglepetést a Jobbik

A tavalyi parlamenti választásokon elért sikere ellenére a Jobbiknál jelenleg kifulladás tapasztalható, de a 2014-es választásokon még szolgálhat meglepetéssel - írta pénteken a La Croix.

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

A Notre-Dame méhei is túlélték a tüzet

A Notre-Dame méhei is túlélték a tüzet

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Medián: Dobrev Klára a legismertebb és legnépszerűbb listavezető

Medián: Dobrev Klára a legismertebb és legnépszerűbb listavezető

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Megharaptak, majd fojtogattak egy MSZP-s aktivistát Budapesten

Megharaptak, majd fojtogattak egy MSZP-s aktivistát Budapesten