szerző:
MTI/hvg.hu

Földrengést észleltek Budapesten és a Dunántúlon szombaton 18 óra 41 perckor. A Szeizmológiai Obszervatórium szerint a földmozgás 4,7-es erősségű volt, és 38 másodpercig tartott. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint Oroszlánynál volt a földrengés epicentruma, ahol morajlást lehetett hallani, mert a rengés viszonylag közel, 8 kilométerre volt csak a föld alatt. Szombat estig csak kisebb károkról érkezett jelentés.

Földrengés volt szombaton kora este Magyarországon. A Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma szerint a szombat kora esti földrengés a Richter-skála szerint 4,7 erősségű volt. Várhatóan lesznek utórengések, de jóval kisebbek - közölte Tóth László szeizmológus. A rengés 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytől pár kilométerre északra volt, centruma pedig 10 kilométerrel a föld alatt.

Korábban a GFZ Potsdam földrengésfigyelő adatai szerint még a Richter-skála szerinti 4,8-as erősségű rengésről szóltak a hírek, míg az USGS tudományos oldal 4,2-es erősségű földrengésről számolt be. Utóbbi szerint Győrben és Pozsonyban is érezni lehetett a rengést.

A dunántúli epicentrumú földrengésről Budapesten kívül Gödről, Környéről, Székesfehérvárról, Budaörsről, Pécsről, Dorogról valamint Tatabányáról is érkezett jelentés. Pest megyéből Százhalombattáról, Piliscsabáról, Budaörsről, Biatorbágyról és Telkiből hívták a katasztrófavédelem megyei ügyeletét. A legtöbben arról számoltak be, hogy mozogtak a plafonon a csillárok, illetve "dübörgött" alattuk a fotel.

A földmozgást Dél-Szlovákiában is lehetett érezni. A Markíza televízió jelentése szerint háromnegyed hét előtt néhány perccel 3-4 másodpercig földmozgást észleltek Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban és néhány más városban is. Révkomáromban, ahol a szlovák elektronikus média szerint a legerősebben lehetett érezni a földrengést, több tömbház lakói elhagyták lakásukat és kiszaladtak a ház elé. A televízióba betelefonáló személyek szerint megremegtek az ablakok, az asztalról több apró tárgy leesett a földre, s állítólag a bútorok is megmozdultak. "Úgy éreztem, hogy az egész nappali megmozdult" - közölte érzéseit a TASR hírügynökséggel egy révkomáromi lakos. "Úgy éreztem, hogy egyszer-kétszer kilengett a toronyházunk" - tette hozzá.

"Újságot olvastam az ágyban, egyszerre úgy éreztem, mintha hintáznék. Úgy tűnt, hogy a bútorok mozognak. Nagyon kellemetlen volt" - mondta a közszolgálati rádióban egy érsekújvári asszony.

Oroszlányban összeült a helyi védelmi bizottság

Komárom-Esztergom megyében több településen falrepedéseket jelentettek a tűzoltóknak. Fejér megyéből szintén több településről is jelezték, hogy a földrengés erejétől a lakásokban a szekrények megmozdultak, a csillárok kilengtek. A rengéseket Veszprémben, és Balatonalmádi térségében is érezték.

Takács Károly, Oroszlány polgármestere elmondta, hogy a városban nagy morajlás volt hallható. Oroszlányban összeült a helyi védelmi bizottság, ahol áttekintik a károkat. Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke arról tájékoztatott, hogy elővigyázatosságból megkezdték a veszélyes üzemek ellenőrzését. A vizsgálatok szerint a technológiában nem esett kár, intézkedésre sehol nem volt szükség.

A III. és XI. kerületben jeleztek károkat

Az első beszámolók szerint csak kisebb károk keletkeztek három budapesti panelépületben a szombat esti földrengésben: a III. kerületben kettő, a XI. kerületben pedig egy tízemeletes épületből jeleztek - nem jelentős - falrepedéseket és vakolatomlást. A statikusok azonban sem a Huszti, sem pedig a Hollós Korvin Lajos utcai épületeken nem találtak a földrengéssel összefüggésbe hozható sérüléseket, repedéseket. Az épületeken lévő sérülések korábbiak, és a statikai helyzetet nem befolyásolják.

Egy XI. kerületi panelépületben is keletkeztek kisebb károk, a lakóknak itt sem kellett elhagyniuk az épületet. A Gazdagréti téren lévő tízemeletes házban - az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint - a 7., a 8. és a 9. emeleten a lépcsőházban vakolatdarabok estek le.

Még az éjszaka átvizsgálják a hidakat és aluljárókat

Eddig nem volt utórengés, de szinte biztos, hogy lesz, s többre is számítani lehet - mondta el a Független Hírügynökségnek Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet Szeizmológiai Főosztályának tudományos munkatársa, Mónus Péter.

Mi történne Budapesten egy 7-es erősségű rengésnél?

A Kárpát-medence és azon belül Magyarország területe az igen alacsony földrengés-kockázatú régiók közé tartozik. Évente valamivel több, mint 100 olyan földrengést észlelnek a szakemberek, amelyeknek a Richter-skálán mért erőssége, azaz magnitúdója 2,5 alatti. Ezeken felül évente átlagosan öt már érezhető, azaz 2,5-3-as magnitúdójú rengést is regisztrálnak - írta az Origo egy évvel ezelőtt készült cikkében.

A cikk szerint jelentősebb károkat okozó, 5,5-6-os magnitúdójú földrengés az eddigi adatok alapján átlagosan 50 évenként fordult elő, de a szombati magyarországi rengés ezt az erősséget nem érte el. Az írás idézi a magyar kutatók arra vonatkozó becslését, hogy mi történne egy rendkívül erős, 7-es erősségű rengés esetén a fővárosban. Eszerint a város belső kerületeiben a házak nagyrészt összedőlnének, de a külső kerületekben lévő panelházak dobozos szerkezetük miatt valószínűleg állva maradnának.

Facebook-csoport: Földrengés 2011

A rengés után percekkel a Facebook közösségi portálon szinte azonnal megjelentek a földrengést észlelő üzenetek. A földrengés után egy órával már külön Facebook-csoport alakult, "Földrengés 2011" címmel, amelynek rövid idő alatt több mint 700 tagja lett. Sokan itt is beszámoltak arról, mit éreztek a rengéskor.

Az MTI szerkesztőségébe sok helyről telefonáltak azzal, hogy érezték a földrengést. Többen arról számoltak be, hogy megmozdult alattuk az ágy vagy a fotel, recsegett a padló vagy összecsörrentek a poharak a polcokon. Többen azt mondták, olyan volt, mintha kihúzták volna alóluk a széket. Budapesten nemcsak a budai kerületekben, hanem Pesten is több helyen érezték a rezgést. Telefonáltak a Ferencvárosból, a XIII. kerületi Róbert Károly körútról is, itt a beszámolók alapján úgy tűnt, hogy inkább csak a magasabb épületekben érezték a rengést.

Legutóbb december 14-én volt földrengés Magyarországon: akkor Miskolcon 2,9-es földrengést mértek, este 22 óra 29 perckor, károkról nem érkezett jelentés. 2010 augusztusában több, egymást követő napon is volt földrengés Miskolc, illetve Sellye térségében, utóbbi településen volt, hogy egy nap háromszor is megrengett a föld.

Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak. A legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én a Veszprém megyei Berhidán volt, akkor a Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés volt.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Plázs

Mi a teendő földrengéskor?

A földrengések után szinte mindig vannak utórengések, ezek többnyire gyengébb erősségű mozgások. Magyarországon szombat este 4,7-es erősségű földrengés volt, a szeizmológusok szerint várhatók utórengések, de azok gyengébbek lesznek, így nem kell tartanunk a károktól. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, mit kell tenni nagyobb utórengések esetén.

És akkor jött a nagy fekete autó: már rendelhető a Putyin-limuzin polgári változata

És akkor jött a nagy fekete autó: már rendelhető a Putyin-limuzin polgári változata

Hamarosan befejeződhet a vizsgálat, összejátszottak-e Trumpék az oroszokkal

Hamarosan befejeződhet a vizsgálat, összejátszottak-e Trumpék az oroszokkal

Megugró költségek, csúszás, baráti zsebek: ez lett Orbán nagy útépítési ígéreteiből

Megugró költségek, csúszás, baráti zsebek: ez lett Orbán nagy útépítési ígéreteiből

A Samsung ellenállt a kísértésnek, és nem az Apple fülhallgatóját mutatta be

A Samsung ellenállt a kísértésnek, és nem az Apple fülhallgatóját mutatta be

Ezen az új hídon fognak rengetegen járni Budapesttől északra

Ezen az új hídon fognak rengetegen járni Budapesttől északra

Felmondott az érsebészek fele a veszprémi kórházban

Felmondott az érsebészek fele a veszprémi kórházban