szerző:
hvg.hu

Bár a Sziget szervezőinek sikerült megállapodniuk Tarlós István főpolgármesterrel a közterület-használati díjról, annak tervezett szigorúbb behajtása más budapesti rendezvényeket is érzékenyen érinthet. Ráadásul továbbra is kérdéses, mennyit kellene fizetniük az ingyenesen látogatható kulturális rendezvényeknek.

A korábbi 2,5 milliárdos, illetve a főváros által utóbb már csak 1,5 milliárdosra taksált összeg már el sem hangzott a Tarlós István főpolgármester és a Sziget Kft. közötti múlt heti megbeszélésen, ahol a minden évben több százezer látogatót vonzó fesztivál szervezői a közterület-használati díjról tárgyaltak a városvezetéssel – mondta a hvg.hu-nak Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője. „Az eredeti díj irracionális volt, nem lett volna kitermelhető” – mondta Gerendai, aki szerint a 2,7 milliárd forintos teljes költségvetésű Sziget tavaly 80 millió forint adózás utáni profitot termelt. Szerinte a jelenleg érvényes, négyzetméterre vetített díjak alapján a főváros által kért összeg eleve nem lehetett volna magasabb az 500 millió forintos nagyságrendnél, de a korábbi számításokat az is befolyásolhatta, hogy a főváros az építés és a bontás idejére (amikor egyébként nincs lezárva a terület) is kifizettette volna a terület használatát.

A múlt heti tárgyaláson a felek végül abban egyeztek meg, hogy a szervezők területhasználati díj címén 50 millió forintot fizetnek a fővárosnak és egy olyan szolgáltatás-csomagot is árusítanak majd, amellyel a fesztiválra érkezők kedvezményesen használhatják a BKV járatait, olcsóbban juthatnak be a budapesti gyógyfürdőkbe vagy akár az Állatkertbe is. Az ebből származó bevételből a Sziget hozzávetőleg további 100 milliót fizet majd a fővárosnak. A szóbeli megállapodást a főváros és a Sziget közötti, időközben lejárt szerződés megújítása során foglalják majd írásba, és azt a Fővárosi Közgyűlésnek is jóvá kell majd hagynia – erre feltehetően a február 8-i közgyűlésen bólinthatnak rá a képviselők. Gerendai azonban nem elégedett az alkuval. „Ötvenmillió forint nagy vállalás a részünkről” – mondta, hozzátéve, a most megállapított díj csak egy évre szól, azt jövőre felülvizsgálhatják, ha szükséges.

Nincs ingyen a terület
©

Tarlós István januárban jelentette be, hogy a jövőben egyetlen budapesti rendezvény sem mentesülhetne a közterület-használati díj alól. „A parttalan ingyenességnek véget kell vetni” – mondta az akkor tartott tájékoztatón a főpolgármester, ahol elhangzott az is, hogy tavaly a rendezvényeknek ingyen biztosított közterületek után 4,5 milliárdos forint bevételről mondott le a főváros. A hvg.hu kérdésére a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályán nem árulták el, hogy jelenleg melyik rendezvényekkel tárgyalnak még a díjról, illetve hogy idén összesen mekkora bevételre számítanak a közterület-használati díjakból – csupán egy listát juttattak el arról, hogy a rendezvények egy részének tavaly mekkora díjat kellett volna befizetnie. A fentieken kívül kérdés az is, hogy megszűnhet-e az ingyenesen látogatható kulturális rendezvények díjfizetési mentessége is, illetve, hogy mekkora sarcra számíthatnak azok a rendezvények, amelyeken belépődíjat szednek és ahol esetleg még kereskedelmi tevékenység is zajlik.

A Sziget főszervezője, Gerendai Károly szerint egyébként hibás elv alapján szednék be ezeket a díjakat, a rendezvények ugyanis nem arra valók, hogy a város bevételi forrásaiként szolgáljanak, hanem hogy többek között hírnevet szerezzenek, és közvetett bevételeket hozzanak. Nem is beszélve az ingyenes rendezvényekről – ilyen például a szintén a Sziget Kft. által szervezett családi esemény, a Gyerek Sziget, amelyről szintén tárgyaltak a városvezetéssel. Bár a részletekről később állapodnak meg, Gerendai annyit elárult, hogy az előzetes tervek szerint ha fizetnek is területhasználati díjat, az nem lenne magasabb a főváros által biztosított támogatás összegénél. Ez tavaly nyolcmillió forint volt – tette hozzá.

„Ha az újfajta fővárosi logika érvényesül, akkor alig van esély rá, hogy idén is lesz kiállítás” – mondta a hvg.hu-nak Bakos Gábor, a tavaly 11-ik alkalommal megrendezett ingyenes ARC plakátkiállítás egyik alapítója és főszervezője. A Felvonulási téren megrendezett kiállítás szervezőivel, akik nemrég adták be a fővárosnak az idei eseményre vonatkozó engedélykérelmet, még nem kezdeményezett tárgyalásokat a városvezetés a közterület-használati díjról, igaz, az alapító szerint nem is nagyon lenne miről beszélni, hiszen a hozzávetőlegesen 20-25 milliós készpénzigényű költségvetéssel működő kiállítás valószínűleg nem tudná kigazdálkodni még a legalacsonyabb összegű díjat sem.

Idén akár el is maradhat
©

Az ARC Művészeti Szolgáltató Kft.-nek a főváros listája szerint a tavalyi rendezvény után, a Felvonulási tér Benczúr és Damjanich utca közötti szakaszáért 62,4 millió forint használati díjat állapítottak meg, de a rendezvény teljes díjkedvezményben részesült. Bakos Gábor szerint egyébként tavaly év elején, még a Demszky Gábor vezette hivatal egy hozzávetőlegesen 60 millió forintos díjat kért volna a területért, de később a felelős bizottságban sikerült újratárgyalni a kérdést, így nem kellett kifizetniük a kért összeget. „De rendezvény és rendezvény között is van különbség” – mondta az ARC társalapítója.

„Kulturális rendezvényeket piaci alapon nem nagyon lehet működtetni” – foglalta össze véleményét Zilai Zoltán, a Budai Várban rendezett Borfesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „Csak elvenni, az nem feltétlenül szerencsés, ha kulturális rendezvényről van szó” – tette hozzá a szervezőcég vezetője, aki szerint a fesztivál után nem a fővárosnak, hanem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a budavári önkormányzat tulajdonában lévő Várgondnokság Nonprofit Kft.-nek fizetnek területhasználati díjat.

A közterület-használati díjak kivetésének megszigorítása érzékenyen érintheti a Hősök terén megrendezett Nemzeti Vágtát is, amelynek szervezőitől a Napi Gazdaság korábbi információja szerint 100 milliós díjat kérne a főváros. A júniusban tervezett vetélkedés a lap szerint egyébként eddig rendre mínuszban zárt, tavaly például 70 millió forint veszteséget írtak le a rendezők. Tamás István, a versenyt létrehozó és szervező Vágta elnöke a lapnak elmondta, eddig is fizettek területhasználati díjat: tavaly ötmillió forintot utaltak át a főváros kasszájába az Andrássy út egy részére települt kereskedelmi egységek által elfoglalt terület után. A Hősök terén egyébként ingyenesen látogatható Vágta után területhasználati díjat fizetni szerinte olyan, mintha a margitszigeti vagy a szabadság-hegyi sétautakra is kivetnék a közterhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

A szlovákok a téli időszámítást tartanák meg, mi lesz Magyarországgal?

A szlovákok a téli időszámítást tartanák meg, mi lesz Magyarországgal?

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Ilyen a pillanat, amikor szemből jönnek az autópályán – videó

Ilyen a pillanat, amikor szemből jönnek az autópályán – videó

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!