szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A "semmisségi" törvény nem vonatkozna a bizonyíthatóan erőszakos cselekedetek miatt elítéltekre.

Balsai István, a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott törvényben mondaná ki: "a 2006. szeptember 18. és október 24. között, a Magyar Köztársaság területén, a tömegoszlatásokhoz kapcsolódóan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, illetve garázdaság miatti elítélések, továbbá a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése elkövetésének megállapításai semmisnek tekintendők, amennyiben az elítélés vagy a megállapítás alapját kizárólag rendőri jelentés, illetőleg rendőri tanúvallomás képezte". Az első fokon eljárt bíróság hivatalból, legkésőbb 2011. október 23-áig mondaná ki az ítéletek semmisségét.

Az első fokon eljárt bíróság az ügyész indítványára, vagy az érintettek kérelmére semmisnek nyilváníthatja a tömegoszlatással közvetlen összefüggésben elkövetett más bűncselekményeket is - például rágalmazás, becsületsértés - továbbá a bíróság hatáskörébe tartozó szabálysértés miatti elítélést vagy megállapítást a kérelem beadásától számított 60 napon belül. A pozitív szabályozás ugyanakkor nem vonatkozna azokra, akiknek más bizonyítékok igazolják, hogy valóban erőszakos cselekményeket követtek el.

A törvény indoklása szerint "2006 őszén a tömegmegmozdulások, illetőleg tüntetések felszámolására történő hivatkozással kivezényelt rendőri egységek a főváros közterületein, nem egy esetben üzlethelyiségeiben elfogott személyekkel szemben nagy számban foganatosítottak jogtalan intézkedéseket". Az elfogottak egy részét az elfogás vagy előállítás során — gyakran válogatás nélkül — indokolatlanul vagy aránytalanul, brutálisan bántalmazták, őket emberségükben megalázták, majd 72 órás őrizet után előzetes letartóztatásba helyzeték. Számos példa támasztja alá, hogy a gyakran csak "rossz időben, rossz helyen" lévő áldozatok ellen, az eljárást utólag is igazolandó, hamis rendőrségi tanúvallomások alapján indult eljárás.

A javaslat célja - olvasható az indoklásban -, hogy erkölcsi és jogi elégtételt nyújtson mindazoknak, akiknek csorbultak emberi, polgári és politikai jogaik, illetve a tisztességes eljáráshoz való joguk; továbbá hogy "visszaadja az igazságszolgáltatás jogszerűségébe vetett társadalmi bizalmat, és helyreállítsa a 2006 őszi utáni eljárások során súlyosan megbillent demokratikus és jogállami egyensúlyt".A javaslat arra törekszik, hogy a terheltek, illetve a szabálysértési eljárás alá vont személyek mentesüljenek a semmissé nyilvánított elítélések egyéb jog- és vagyoni hátrányai alól is - áll az indoklásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Négyezer egészségügyi alkalmazottat „talált” az Emmi a járvány második hullámára

Négyezer egészségügyi alkalmazottat „talált” az Emmi a járvány második hullámára