szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken a konyhakertekben keletkezett károkról és az elhullott haszonállatokról 304 jegyzőkönyvet vettek fel, az összesített kárösszeg meghaladja a 105 millió forintot – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Kolontáron 57, Tüskeváron 10, Devecserben 189, és Somlóvásárhelyen 48 jegyzőkönyvet készítettek a konyhakertekben lévő ingóságokban keletkezett károkról.

A katasztrófavédelem közlése szerint szerdán folytatódhat a talajjavítás a szennyezett külterületeken, eddig 78 hektáron szórtak ki talajkondicionáló készítményt, s az anyagot 16 hektárnyi területen forgatták már a talajba.

Az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre kedden 7580 köbméter szennyezett anyagot szállítottak.

A vörösiszap-szennyezés által érintett felszíni vizek minősége megfelelő, az ÁNTSZ adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható.

Kedden egy új ház építésére, illetve öt használt ingatlan vásárlására kötöttek támogatási szerződést a jogi munkacsoport munkatársai.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A katasztrófa következtében tízen vesztették életüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Iszapömlés: az ORFK nem tud adományok eltűnéséről

A rendőrség nem kapott bejelentést arról, hogy a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak gyűjtött nagy értékű adományok tűntek volna el - mondta szerdán Timár Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának vezetője.

MTI Tech

A vörösiszap-tározónál nem érezték a földrengést

Az ajkai timföldgyár sérült zagytározójának gátján lévő automata mérőműszerek nem észlelték az Oroszlány térségében szombaton regisztrált földrengést - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.

MTI Itthon

95 iszapkárosult család döntött a házépítésről

A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai közül 95 család döntött új ház építéséről, 73 már választott is a megadott típustervek közül - ismertette egy pénteki háttérbeszélgetésen.