szerző:
FH/Hírszerző
Tetszett a cikk?

Sokkal jobban jár az új adórendszerrel, aki sokat keres és sok gyermeket nevel, így a törvény megalkotói jól jártak, a miniszterelnök havi 400 ezer forinttal visz haza többet. De azok az ellenzéki politikusok is többet keresnek, akik nemmel szavaztak a jogszabályra. A kiskeresetűek nettó fizetése csökken, őket az állam kárpótolja, ha az állami szférában dolgoznak. A többiek a minimálbér emelése miatt nem számíthatnak veszteségre - írja a Független Hírügynökség az RTL Híradó alapján.

Ruszin Zsolt adószakértő elmondása szerint a gyerektelen, alacsony keresetűeknél néhány száz forintos eltérés várható, nem a kedvező, hanem a kedvezőtlen irányba. Náluk a nettó kereset csökkenni fog. A parlamenti képviselőknek viszont nőtt a nettó fizetésük, attól függetlenül, hogy megszavazták-e az új adójogszabályt. Az ok: jóval az átlag felett keresnek. A miniszterelnök nagyjából 900 ezer forintos nettó fizetése februártól több mint 1 millió 300 ezerre nő. Az ötgyermekes Orbán család bevételét körülbelül havi 450 ezer forinttal növelik az új szabályok. Kövér László három gyermeket nevel, házelnökként csaknem plusz 500 ezer forintra számíthat, így nagyjából másfél millió forintot utalnak a számlájára.

A nemmel szavazók is jól járnak. A háromgyermekes Botka László hozzávetőleg 340 ezer forinttal kereshet többet, a kétgyermekes Mesterházy Attila 215 ezerrel. A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás három gyermek után kap kedvezményt, körülbelül 250 ezerrel számíthat több pénzre havonta, és az LMP-s Karácsony Gergely is csaknem ennyivel kap többet.

A kormányszóvivő szerint a törvény nem igazságtalan, mert mindenkire vonatkozik. Nagy Anna azt mondta: ez a törvény két dologhoz kötött: részben, hogy ki az, aki dolgozik, és ki az, aki gyerekeket nevel. Ez lehet eladó, ápolónő, politikus, bárki. A kabinet kitart amellett, hogy az új adótörvény senkinek sem rossz.

Az állami szférában dolgozók pénzét automatikusan kompenzálják, a piaci szférában dolgozók pedig a minimálbér emelése miatt nem kaphatnak kevesebb pénzt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!