szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az osztrák Nemzeti Tanács (parlament) alelnökével Martin Graffal és más osztrák politikusokkal tárgyalt pénteken Bécsben Balczó Zoltán.

Mint azt az Országgyűlés alelnöke, jobbikos parlamenti képviselő az MTI-nek elmondta, az osztrák parlament alelnökével, egyben a tudományos bizottság vezetőjével és Walter Rosenkranzcal az oktatásügyi bizottság vezetőjével az Európai Unióhoz, a magyar uniós elnökséghez, illetve a felsőoktatáshoz kapcsolódó kérdéseket vitatott meg.

A Martin Graf alelnökkel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusával lezajlott találkozóról kiemelte, Magyarország és Ausztria közös érdeke, hogy a 2013-ban kezdődő következő uniós költségvetési periódusban ne csökkenjenek a mezőgazdasági támogatások, és hogy ezen belül is a vidékfejlesztés kerüljön előtérbe.

A felsőoktatásban Ausztria és Magyarország közösen tudna fellépni például egyes diplomák és szakképesítések elismertetése terén. A megbeszélésen kitértek az úgynevezett Bolognai Rendszerrel szerzett tapasztalatokra és a korrekció lehetőségeire is. A Bolognai Rendszerről "Ausztriának is megvannak a maga, részben negatív tapasztalatai" - mondta.

A Nemzeti Tanács alelnöke kitért Orbán Viktor nagy vihart kavart európai parlamenti beszédére is - mondta Balczó Zoltán. Graf "túldimenzionáltnak" nevezte a miniszterelnököt ért bírálatokat annak fényében, hogy az osztrák törvény egyes részei megegyeznek a magyarral, és szolidaritásának adott hangot - mondta a magyar politikus.

Balczó Zoltán megbeszélést folytatott Johannes Hübnerrel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kül- és EU-politikai szakpolitikusával is. Hübnerrel egyetértettek abban, hogy míg a különböző más ideológiájú európai pártok közös pártcsoportot tudnak alkotni az Európai Parlamentben, az úgynevezett euroszkeptikus és a nemzeti pártok - köztük a Jobbik és az FPÖ - között ezt a fajta együttműködést megnehezíti, hogy - mint fogalmazott - ezeket a pártokat a sajtó mintegy "stigmatizálja". Egymásról ezért sokszor nem az érdemi információkat ismerik, és saját nehézségeik mellett nem veszik magukra a másik pártot ért vádakat is egy szoros együttműködéssel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Balczó: a Jobbik a harmadik erő

Alig egy év alatt az MSZP-vel egy súlycsoportú párttá küzdötte fel magát a Jobbik, amely parlamenti pártként hajlandó támogatni az ország javát szolgáló törvényeket - mondta Balczó Zoltán vasárnap este a Jobbik eredményváró rendezvényén.