szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A heiligenkreuzi hulladékégető felépítése ellen tiltakozó osztrák és magyar környezetvédők demonstratív bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a tervezett beruházás helyszínén pénteken, amelyen következetességet követeltek Hans Niessltől, az ausztriai Burgenland tartományfőnökétől, hogy egyforma mércével mérje a környezetvédelmi szempontból fontos beruházásokat.

Soós Zoltán, a Pro Natura St. Gotthárd Civil Összefogás (PRONAS) elnöke, aki magyar részről a rendezvény egyik felszólalója is volt, az MTI-nek kifejtette: Ausztriában újabb hulladékipari beruházás van napirenden, a Fertő-tótól néhány kilométerre, Neudorf bei Parndorf településen egy felső-ausztriai cég szemétlerakó deponálót kíván építeni, Hans Niessl tartományfőnök pedig erősen tiltakozik a beruházás ellen.

Az osztrák BIGAS aktivistái Johann Raunikar, a szervezet elnöke vezetésével a sajtótájékoztatón levetítettek egy videót, amelyen az osztrák tartományfőnök éles hangú beszédben utasítja el a projektet, és biztosítja hallgatóságát arról, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a civil szervezetekkel közösen a hulladéklerakó megépítését megakadályozzák.

A PRONAS elnöke hangoztatta, ennek ismeretében a civilek  arra kérik a tartományfőnököt, hogy legyen következetes: ha kitart a deponáló felépítésének megakadályozása mellett, ne mérjen kettős mércével, és vonja vissza a heiligenkreuzi hulladékégetőre kiadott engedélyt is. Soós Zoltán tájékoztatása szerint a határon átnyúló ipari parkban tartott rendezvényen Huszár Gábor (független) Szentgotthárd polgármestere arról számolt be, hogy a háttérben, minisztériumi szinten továbbra is folynak az egyeztetések a hulladékégetőt elutasító magyar álláspont érvényesítése érdekében. Szavai szerint március elején Magyarország bécsi nagykövete Szentgotthárdra látogat, mert Ausztriában képviselni kívánja a szentgotthárdiak érdekeit is.

Bana Tibor (Jobbik), Szentgotthárd országgyűlési képviselője pedig arra tett ígéretet, hogy az Országgyűlésben mindent el fog követni azért, hogy ezt az ügyet megnyugtató megoldásáig napirenden tartsa.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!