szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ukrán országos önkormányzat választásán a grémium kisebbik frakciója az eskütételt követően kivonult az ülésről, és közölte: büntetőfeljelentés tesz az önkormányzat régi-új elnöke ellen. Ellenük pedig az újraválasztott vezető indítana eljárást, mert szerinte "álukránokként" jutottak a testületbe.

Az ukrán kisebbség 21 tagú önkormányzatában a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület (MUKE) 13, a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület 8 mandátumot kapott a január 9-i kisebbségi választásokon. Rucskó Viktor, a Kijevi Rusz vezetője már az ülés kezdetén megszólaló ukrán himnusz alatt is ülve maradt, és ugyanerre biztatta képviselőtársait, azt hangoztatva, "mi a magyar nemzet, és nem az ukránok tagjai vagyunk". A hatályos szervezeti és működési szabályzatra, valamint a kisebbségi törvényre hivatkozva azt követelte, az alakuló ülést magyarul vezessék le, mert mint fogalmazott, "nem értik a nyelvet", és szerinte a többségben lévő frakció tagjai nem is ukránul beszélnek.

Miután a korelnök az ülést ennek ellenére a kisebbségi nyelven vezette le, az ellenzéki frakcióvezető folyamatos bekiabálásokkal zavarta a testület munkáját. Vita bontakozott ki amiatt is, hogy a képviselői esküt a kisebbség nyelvén kellett elmondaniuk. Miután a MUKE 13 képviselője ukránul elmondta az esküszöveget, a kisebbik frakció tagjai ugyanezt magyar nyelven tették meg.

A testület kisebbik frakciója sem a jegyzőkönyvvezető sem a mandátumvizsgáló bizottság tagjaira tett javaslatot nem akarta megszavazni, de 13-8 arányban minden szavazásnál alulmaradtak. A közgyűlés végül Hartyányi Jaroszlavát, a MUKE képviselőjét 13-8 arányban választották meg ismét elnöknek. Miután Rucskó Viktor, a Kijevi Ruszok elnökjelöltje mindössze 8 támogató szavazatot kapott, a frakció tagjai kivonultak az ülésteremből azt hangoztatva, "törvénytelenséghez nem asszisztálnak".

Hartyányi Jaroszlava, a testület újraválasztott elnöke, aki negyedik ciklusát kezdheti meg az országos önkormányzat élén, azt mondta: törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy "álkisebbségiek" ne alakíthassanak kisebbségi önkormányzatokat, és ha ezt megteszik, börtönbüntetésre és a közügyektől való eltiltásra ítéljék őket. Az alig pár ezer főre becsült magyarországi ukránok vezetetője a testületbe jutott "álukránok" miatt azt sem zárta ki, hogy a későbbiekben feloszlatják az országos önkormányzatot, és akkor új választásokat kell tartani. Hozzáfűzte, rágalmazás és más bűncselekmények miatt jogi lépéseket tesznek a Kijevi Ruszok ellen.

Rucskó Viktor közölte: mivel az esküt letették, teljes jogú képviselőnek számítanak, és élni is fognak ezzel a jogukkal. Rendkívüli üléseket kezdeményeznek, és ha a helyzet rendeződik, konstruktív ellenzékként, dialógusok kezdeményezésével kívánnak dolgozni az ukrán közösségért. Kijelentette: a szerintük nem jogszerű alakuló ülés miatt feljelentést tesznek, és tudatta: a régi-új elnök ellen már tavaly szeptemberben feljelentést tett az ügyészségen a választások rendjének megsértése, hivatali visszaélés és rágalmazás miatt.

Az alakul ülésen, amelyet az Ukrán Országos Önkormányzat budapesti székházában tartottak, jelen volt a magyar kormány képviselője és az ukrán nagykövet is.

Megalakult a szerb országos önkormányzat is

A következő négy évben is Alexov Ljubomir irányíthatja a Szerb Országos Önkormányzatot, miután a 21 tagú közgyűlés a szombati budapesti alakuló ülésen az addigi vezetőnek szavazott bizalmat. Az Országos Ukrán Önkormányzat megalakulását szombaton Budapesten hangos viták kísérték. A szerb kisebbség önkormányzatában a Szegedi Helyi Szerb Közösség 15, a Srpski Forum Egyesület 6 mandátumot kapott a január 9-i kisebbségi választásokon. A grémium új elnökhelyettesei Rusz Borivoj és Pavlov Milica, a szegedi szerbek képviselői lettek - közölte a kisebbségi érdekképviselet az alakuló ülést követően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!