szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kegyelmi pillanat, hogy ilyen a magyar-román viszony; beigazolódott, hogy ha Romániával együttműködünk, akkor sokkal többet érünk el, mintha "fúrjuk egymást" - mondta Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kedden esete a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

A miniszterelnök-helyettes szerint az a józan magyar érdek, hogy a román-magyar együttműködés maradjon, a magyar állampolgárság kiadása zökkenőmentes legyen, és ennek az egyik garanciája a román jobbközép kormány léte.

A kormányzati politikus ezzel azokra a hírekre reagált, miszerint az RMDSZ egyes körei meglebegtették a párt kilépését a román kormánykoalícióból. Semjén Zsolt szerint számos, magyaroknak kedvező intézkedés fakadt a mostani román kormány és Traian Basescu józanságából, ezek után nincs erkölcsi joga bárkinek azt mondani, hogy a magyarok lépjenek ki a koalícióból. 

"Nagyon világosan kell látni, és nagyon komolyan megfontolásra ajánlom minden romániai magyar számára: kegyelmi pillanat, hogy ilyen a magyar-román viszony, hogy Orbán Victor és Traian Basescu között ilyen a viszony" - hangsúlyozta. Mint hozzátette: gondolják meg az érintettek, hogy ha jön egy másik típusú kormány Romániában, egyáltalán nem biztos, hogy ilyen zökkenőmentes lesz a magyar állampolgárság kiadása, hiszen Basescu megadta a határon túli románoknak az állampolgárság lehetőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Basescu dicséri az RMDSZ-es koalíciót

Az elmúlt hat év legéletképesebb koalícióját alkotja a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - jelentette ki pénteken Kovásznán Traian Basescu.

MTI Itthon

A veszprémi gyász és a román-magyar megbékélés

A közös gyász a románok és a magyarok közötti történelmi megbékélésének momentuma - írja szombati számában az Adevarul című napilap Marian Cozma, az MKB Veszprém egykori kézilabdázójának meggyilkolása kapcsán.

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant

Itt a megújult plugin hibrid Mitsubishi Outlander

Itt a megújult plugin hibrid Mitsubishi Outlander

Erre a rendőrre valaki vigyáz odafönt: centiken múlott, hogy nem ütötte el egy kamion

Erre a rendőrre valaki vigyáz odafönt: centiken múlott, hogy nem ütötte el egy kamion